Parlamentarismiko torjuttava

Eduskunnassa käytiin tiistaina ajoittain kiihkeäkin keskustelu perustuslain muuttamisesta. Viime kaudella hyväksytty perustuslain muutos jäi säännösten mukaan pöydälle lepäämään yli vaalien ja oli nyt uuden eduskunnan käsittelyssä. Kysymykset Suomen EU-jäsenyyden kirjaamisesta ja tasavallan presidentin valtaoikeuksista puhuttivat eniten.

Mieliin palautettiin edellisen eduskunnan käymää keskustelua aiheesta. Edustaja Jussi Niinistö (perus.) näki, että lakiesityksessä mennään aivan liian pitkälle presidentin valtaoikeuksien kaventamisessa. Pikemminkin tulisi presidentin valtaa lisätä kuin vähentää.  

Istuin salissa kuuntelemassa ja hätkähdin, kun Niinistö luki puheestaan seuraavan pätkän: ”Perustuslain muuttamisella ja siten presidentin vallan kaventamisella tämä ja edellinen hallitus haluavat ylevästi korostaa parlamentarismia. Niin aina. Nykyään kun kuulenkin sanan parlamentarismi, niin sanotusti poistan varmistimen. Epäilykset heräävät.”  

Poistan varmistimen, kun kuulenkin sanan parlamentarismi. Huomasin että debatissa edustaja Rajamäki (sd) kummeksui tuota ilmaisua.  

Omiin ajatuksiini iskeytyi välittömästi muistikuva Norjan Utöyan saaren joukkomurhasta ja tappajan asenteista sen takana. En voinut mitään, että Jussi Niinistön lausuma ”poistan varmistimen” synnytti mielikuvan aseen tekemisestä ampumavalmiiksi. Ikään kuin hän olisi sanonut ”kun kuulenkin sanan parlamentarismi, laitan aseeni ampumavalmiiksi välittömään tulitukseen.” Tätähän varmistimen poistaminen aseesta tarkoittaa, kun palataan suomen kielen alkuperäiseen merkitykseen.  

Jussi Niinistö ei tätä varmaankaan tarkoittanut. Itse asiassa hän pahoitti mielensä, kun kerroin pitäväni tuollaista ilmausta outona, kun otetaan huomioon, mitä naapurimaassamme kesällä tapahtui, kun parlamentarismin vihaaja alkoi toimia.  

Tarkoitukseni ei ollut loukata Jussi Niinistöä tai leimata perussuomalaisten eduskuntaryhmää. Halusin pelkästään lausua oman havaintoni, mitä mielikuvia tuollaiset sanat tässä yhteydessä käytettynä synnyttävät.  

Parlamentarismista voi sanoa, että juuri parlamentarismin kunnioittamiseen perustuu se opposition mahdollisuus, että äänestyttämällä hallituksen luottamuksesta oppositio voi kaataa hallituksen ja saada aikaan uudet vaalit. Olisikin outoa, jos parlamentarismia vastustava henkilö tai puolue laatisi tai yhtyisi hallitukselle tehtävään välikysymykseen. Parlamentarismissa olennaista on, että keskeistä toimeenpanovaltaa käyttävän hallituksen tulee nauttia eduskunnan luottamusta.

ilkkatapani
Sosialidemokraatit Turku
Ehdolla eduskuntavaaleissa

ex-kansanedustaja. teologian tohtori. ex-piispa, eläkkeellä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu