Kantolalta

Moraalinen ylemmyys ällöttää

Käry kävi Petri Salolle. Hah hah haa. Siitäpä sai, kokoomusketku. Meni Vihreitten virittämään ansaan. Minullekin sama ansa viritettiin, mutta en siihen langennut. Että en langennut, saattoi johtua moraalistani. Luultavasti kuitenkin enemmän elämänkokemuksesta, joka panee suhtautumaan epäillen tuntemattomien anteliaisiin tarjouksiin. Kun minulle tarjottiin 3000 euroa vaalilain vastaisesti nimettömänä, jokin sai aavistamaan, että tässä voi olla kyseessä ansa. Vastasin tarjoukseen äärimmäisen kohteliaasti siltä varalta, että liikkeellä on ihan oikeasti ystävällinen tuntemattomana pysyttelevä liikemieslahjoittaja. Mutta sanoin, että ilmoitusraja menee 1499 eurossa, ja että tästäkin tuesta olen tosi kiitollinen.

Tarkemmin ajatellen Vihreitten virittämä ansa kertoo Vihreän liiton yhteiskuntanäkemyksestä. Sofi Oksanen on palkitussa kirjassaan ”Puhdistus” kuvannut yhteiskuntaa, jota luonnehtii ihmisten varuillaan olo ja epäluottamus toisiaan kohtaan. Tuossa yhteiskunnassa laillisuusvalvontaa hoitavat viranomaisten lisäksi kansalaiset. Suomessa poliittisista liikkeistä Vihreä liitto on lehtensä Vihreän langan toimesta siirtämässä yhteiskuntaamme piirun verran tuohon suuntaan. Tuollaisen toiminnan myötä paranoidisuudesta tulee ainakin julkisuuden henkilölle hyve ja selviytymiskeino. ”Ole varuillasi, minkä tahansa ystävällisyyden taakse voi kätkeytyä ansa johon lankeaminen päättää urasi.”

On selvää, että vapaa lehdistö toimii laillisuuden valvojana tähän tapaan pyrkien testaamaan valtaa pitävien moraalia. Näin pitää ollakin. Mutta on merkille pantavaa, että Vihreä liitto on poliittisena liikkeenä ottanut käyttöönsä tällaiset menetelmät. Joutuu kysymään, millainen yhteiskunta meillä olisi, jos Vihreä liitto pääsisi määräävään valta-asemaan. Pyrkisikö puolue laajentamaan ansojen virittelyä kaikkia kansalaisia koskevaksi urkinnaksi ajatellen, että paranoidisuus se parhaiten pitää ihmiset Vihreän liiton moraalivaatimusten tiellä? Moraalinen ylemmyys sokeuttaa ja vie huomaamatta ilmiantoyhteiskuntaan ellei asiaan kiinnitetä huomiota.

Vihreitten pää-äänenkannattajalehden ansatoiminta ei ole ainoa esimerkki moraalisesta ylemmyydestä, joka ällöttää. Perussuomalaisten retoriikka perustuu vennamolaisittain alusta loppuun käsitykseen omasta moraalisesta paremmuudesta. ”Rötösherrat kuriin” on ihan oikea tavoite, mutta kun teesiä käytetään siten, että kaikki ”vanhojen puolueiden” toiminta on rötösherrailua, mistä muusta on kyse kuin moraalisesta ylemmyydestä. Yhtä tyhmää kuin on uskoa, että kaikki omat poliittiset tavoitteet ovat moraalisesti kunniallisia, on uskoa että kilpailevilla puolueilla on yksinomaan alhaisia moraalisia tavoitteita. Nöyryydellä rehvastelu ei ihan riitä sumuverhoksi, jonka läpi ei tuo perusasenne paistaisi.

Perussuomalaisten moraalista ylemmyyttä kuvaa tympeimmin pyrkimys ottaa taiteen ja kulttuurin sisällöt poliittiseen ohjaukseen. Tämän päivän Hesarissa perussuomalaisten puoluesihteeri Saarakkala kertoo, että olisi paikallaan, että kansanedustajat saisivat ohjata kulttuurin ja taiteen sisältöjä. Nykyäänhän tätä roolia ei ole edes Ylen hallintoneuvostoon valituilla kansanedustajilla, mikä kuvaa yhteiskuntamme henkistä vapautta hyvällä tavalla.

Leipä meinasi jäädä kurkkuun tuota lukiessa aamukahvipöydässä. Mietin mistä tuollainen ajattelumalli on tuttu. Parikin esimerkkiä historiasta tuli mieleen: Neuvosto-Venäjä ja kansallissosialistinen Saksa. Molempien maiden politiikka oli seurausta johtajien valtavasta moraalisesta ylemmyydestä. Kuka tosissaan kaipaa takaisin niitä aikoja? En minä ainakaan. Sosialistisen tai kansallissosialistisen realismin tilalle perussuomalainen realismi? Ei kiitos.

Enkä minä oikeasti Petri Salon kärystä riemuitse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

sami oksanen

Jokin sain aikaan epäilyksen...muuten olisit mennyt samaan vipuun...kylläpä on läpinäkyvä farisealainen teksti!

Olehan varovainen käry käy vielä omaankin nilkkaan kuten kävi naistenkin kanssa....

Pekka Raukko

Kun luin jutun Salon uudesta "kärystä", ajettelin heti että hän on arvaamaton ja vaarallinen päättäjänä ensisijaisesti siksi, että hänellä ei näytä olevan minkäänlaista harkintakykyä. Vasta toissijaisesti hän on vaarallinen heikosti kehittyneen moraalin vuoksi.

Mutta että olisi moraalista ylemmyyttä vaatia lakia noudatettavaksi, on kyllä erikoinen ajatus.

tourette '

No niin, nyt on saatu persut maalattua sinimustalla taas kerran. Kertoisiko ehdokas sitten ihan omista ja puolueensa eväistä joilla saataisiin Suomi kuntoon. Ihan konkreettisesti vaan, ei tarvitse enempää paistatella omassa pyhyydessään... mitkä ovat ne selkeät keinot, joilla teidän mielestänne saadaan enemmän hyvää useammille ja pikaisesti?

Pekka Raukko

"mitkä ovat ne selkeät keinot, joilla teidän mielestänne saadaan enemmän hyvää useammille ja pikaisesti?"

No myydään tietysti kaikki rappiotaide ulkomaille ja jaetaan rahat useammille ja pikaisesti.

Citycani *

Onpa omituinen teksti.

Jos halu noudattaa lakia on nykyään sama asia kuin moraalinen ylemmyys, toivon vilpittömästi että _jokainen tuleva kansanedustajamme on moraalinen ylimys.

Perussuomalaisten omituiset kulttuurin määritelmät ovat sitten jo kokonaan toinen juttu. Positiivisena näen kuitenkin sen, että kertovat niistä jo ennen vaaleja eivätkä vasta vaalien jälkeen.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ilkka Kantola, olen kanssasi enemmän kuin samaa mieltä.

Käytät sanaa "ällöttää". Sama sana tuli minullekin mieleen kun luin Vihreän Langan ällötystä yllä olevasta asiasta. Ala-arvoisinta amerikkalaistyylistä likasankovaalikampanjaa. Vihreät sen siis aloittivat. Tämän muistamme. Eikö toden totta vihreillä ole enää mitään asiallista mietittävää. Silloin tällöin vilkaisen nettilähetystä eduskunnan täysistunnosta. Useammin kuin kerran silmään on sattunut rehvakasta käyttäytymistä, tirskuntaa muille (perussuomalaisille, Oinoselle varsinkin), sormien osoittelua ym.

Tänään oli Metrolehdessä kolme Helsingin vihreiden isoa vaalimainosta kuvineen kaikkineen. Mistä he kaikki rahansa näihin mainoksiin kiehnäävät. Ja sitten likasankotempuin yrittävät mollata muita. Kaikki sympatiani on teidän kohteeksi joutuneiden puolella.

Käyttäjän ronin kuva
Ronja Ronin

Vihreiden nimi on harhaanjohtava, toimintahan on ultravasemmistolaista, venäläistä termiä lainaten. Ei liity vihreän liikkeen toimintaan Venäjällä, siellä vihreät on aito ympäristöliike joka taistelee sananvapauden eikä rajoittamisen puolesta.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Se parhaiten nauraa, joka toiselle kuoppaa kaivaa!

Seppo Hildén

Ilkka, kiitos perjantainauruista!

Otsikkosi ( Moraalinen ylemmyys ällöttää )jo oli hilpeä johtuen kirjoittajan omasta lööppijulkisuushistoriasta mutta kahvi pärskähti suusta heti aloituslauseittesi jälkeen:

"Käry kävi Petri Salolle. Hah hah haa. Siitäpä sai, kokoomusketku. Meni Vihreitten virittämään ansaan. Minullekin sama ansa viritettiin, mutta en siihen langennut. Että en langennut, saattoi johtua moraalistani."

Toteaa syvällä rintaäänellä Ilkka, piispa joka lankesi ukkomiehenä naimisissa olleeseen naispappiin, ja kehuu omaa moraaliaan.

Okei, Ilkka. äänestäjien muisti on lyhyt mutta pientä rajaa, heh.

Mutta hei, kiitti vielä kerran tästä hauskasta blogista joka kertoo
kirjoittajastaan enemmän kun kirjoituksen kohteesta.

Ps. fariselaiseksiko sitä kirkollisissa piireissä tekopyhää ihmistä kutsutaan?

Mikko Niskasaari

Ilkka Kantola:
"On selvää, että vapaa lehdistö toimii laillisuuden valvojana tähän tapaan pyrkien testaamaan valtaa pitävien moraalia. Näin pitää ollakin"

Jos Kantolan mielestä näin pitää ollakin, niin mistä valitus?

Vihreän Langan tempaus oli aivan normaali journalistinen operaatio. Sen olisi voinut tehdä mikä lehti tahansa, ja aivan varmasti monessa toimituksessa nyt harmitellaankin: "Pahus! Miksi me emme keksineet tuota?" En ole ainoa.

Jos kansanedustajaehdokas on niin hölmö, että tuohon lankeaa, vastuu on yksin ehdokkaan.

Yleisemmällä tasolla ymmärrän Kantolan purnauksen vihreiden moraalista. Puolue on huolestunut ihmisoikeuksista avioliittolain osalta, mutta samaan aikaan - esimerkiksi - ajaa oikeusministerinsä johdolla poliisille uusia, ihmisoikeuksia syvästi loukkaavia salaisia pakkokeinoja.

En kuitenkaan ole havainnut myöskään SDP:n asettaneen kyseenalaiseksi poliisi-, esitutkinta- ja pakkokeinolakipakettia. Ratkaisevan mietinnön siitä tekee lakivaliokunta, jonka jäsen Ilkka Kantola on.

Kantolalla onkin loistava tilaisuus pieksää vihreät moralistit nousemalla vastustamaan Brax-Holmlundin täysin moraalitonta lakipakettia.

Mikko Niskasaari
toimittaja

Käyttäjän mietteita kuva
Taneli Repo

Vihreän Langan "ansa" oli minusta ihan hyväksyttävää tutkivaa journalismia. Ilmeisesti teillä näyttää olevan puoluerajat ylittävä piittaamattomuus lain käskyjä ja kieltoja kohtaan, kun tällaista vielä oikein puolustellaan. Lahjoitussummien ylärajan asettaminen tiettyyn summaan koetaan ilmeisesti aivan hirveäksi vääryydeksi, jolla loukataan kansanedustajien ikiaikaisia etuoikeuksia.

Petri Salon luopuminen ehdokkuudesta lienee ollut hänen oma päätöksensä. Jotenkin en osaa nähdä, että 3000 euron anonyymi lahjoitus olisi äänestäjien silmissä kovin vakava rikkomus.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Meinaatko, ettei Salon puolue olisi päättänyt asiaa hänen puolestaan? Eikö kysymyksessä ole kuitenkin laki eikä hurskas toivomus?

Käyttäjän mietteita kuva
Taneli Repo

Onko sellaista esitetty, että Salo olisi painostettu puolueen taholta luopumaan ehdokkuudesta? Minä en ainakaan ole sellaista kuullut, enkä viitsi lähteä "olettamaan" asiasta, josta en mitään tiedä.

Olipa ehdokkuudesta luopuminen sitten kenen tahansa päätös, yhtä hyvin asian olisi voinut testata äänestäjillä. Niin Salon äänestäjät olisivat voineet itse harkita, kuinka vakavana he pitävät 3000 euron anonyymin lahjoituksen vastaanottamista.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Muuten hyvää pohdintaa, mutta jätä ihmeessä henkilökohtaisuudet pois.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Kivittäjien kannattaisi lukea Iltapäivälehdestä Salon ja "Tapio Lahden" viestit.

Hei,
Pystyisin lahjoittaman 3 000 euroa vaalikampanjatyöhösi vaaleissa. En kuitenkaan halua nimeäni julkisuuteen, koska olen yksityisyrittäjä enkä halua leimautua minkään tietyn puolueen kannattajaksi tai rahoittajaksi.
Osaatko sanoa, onnistuisiko lahjoituksen tekeminen nimettömästi?
Ystävällisin terveisin
Tapio Lahti

Siis on suuri rikos neuvoa:
.... lahjoitus tukitilille siten, että puolet on lahjoittanut Tapio Lahti ja toisen puolen hänen vaimonsa tms.

Heittäkää nyt nopeasti tiiliskivenne!!!

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eikö teillä demareilla ole mitään oikeaa asiaa, kun tällaisesta pikkujutusta pitää blogi vääntää?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Tämä on ehottomasti hyvä ploki. Lukekaa ja aatelkaa asiaa ihan oikeasti ihmiset ja kiitos Ilkka Kantola.

Anni Loren

Hyvää pohdintaa Ilkka Kantolalta. Tämä on itseasiassa totta että ollaan matkalla stasimeininkeihin tuollaisilla arveluttavilla testausmenetelmillä. Sama puolue kun hyväksyi eduskunnassa Lex Nokian.
Onko Vihreä Lanka maininnut jossain keille kaikille kirje lähetettiin ja jos on niin miksiköhän juuri näille? Mielenkiintoisempaa olisi itseasiassa kenelle ei lähetetty..
Petri Salolla oli jo ennestään kaikenlaista kuprua touhuissa että tämä ei sinänsä ole yllätys.

Toimituksen poiminnat