Kantolalta

Myös puolustusministeri on eduskunnan luottamuksen varassa

Filosofian tohtori, kansanedustaja (sin) Jussi Niinistö peräänkuuluttaa nettisivullaan julkaistussa kirjoituksessaan eduskunnan ryhdistäytymistä. Sivun yläreunan asettelu viestittää lukijalle vahvasti, että nyt kirjoittaa Suomen puolustusministeri. ( Kirjoitus näkyy olevan julkaistu myös tällä sivustolla.)

On siis oltava tarkkana kun valtioneuvoston jäsen, Suomen puolustusministeri, antaa ohjeita eduskunnalle.

Jotain outoa tässä kuitenkin on. Sen ymmärtää, jos puolustusministeri kehottaa sotilasparaatissa olevaa komppaniaa ryhdistäytymään. Mutta saman kehotuksen antaminen eduskunnalle on eri asia.

Eikö olekaan niin, että puolustusministeri toimii eduskunnan luottamuksen varassa, eikä päinvastoin? Kirjoituksellaan puolustusministeri Niinistö sanoutuu irti kansanvaltaisuuteen perustuvasta perustuslaillisesta valtiojärjestyksestämme asettumalla eduskunnan yläpuolelle.

Tätä tapahtuu eräissä Euroopan Unionin jäsenmaissakin, siis hallituksen jäsenen yrityksiä asettua kansan valitseman eduskunnan yläpuolelle. Ja kun mennään EU:n ulkopuolelle, esimerkkejä löytyy enemmänkin. Joissakin maissa hallitukset asettuvat myös oikeuslaitoksen yläpuolelle.

Kehityksestä on ollut huolissaan EU esimerkiksi Puolan ja Unkarin kohdalla. Turkin osalta ikävä kehitys demokratian suhteen näyttää siirtävän EU-jäsenyyshaaveet hamaan tulevaisuuteen.

Demokratian varjeleminen kuuluu EU:n perustavimpiin arvoihin. Tähän kuuluu vallan kolmijako-oppi, jonka mukaan valtiollinen valta jakaantuu lainsäädäntövaltaan, toimeenpanovaltaan ja tuomiovaltaan.

Mitä valtioneuvoston jäsen sitten viestittää ryhdistäytymiskehotuksen lisäksi? Puolustusministeri, jonka erikoisalaan ja vastuuseen voi ajatella kuuluvan tavallista täsmällisempi käsitys siitä, millaisia päämääriä talebaneilla on ja millaisia toimintatapoja he noudattavat, nimittää perustuslain asiantuntijaprofessoreita talebaneiksi.

Tässäkin arvoisa ministeri ottaa etäisyyttä demokraattisen järjestelmämme vakiintuneisiin rakenteisiin. Valtioneuvoston jäsen, puolustusministeri Jussi Niinistö pyrkii häpäisemään eduskunnan perustuslakivaliokunnan tärkeimpiä yhteistyötahoja laisäädäntövaiheessa, jossa lakiesitykset ovat eduskunnan käsittelyssä. Puhuessaan professoreista talebaneina valtioneuvoston jäsen kyseenalaistaa myös perustuslakivaliokunnan harkintakyvyn. Näin tehdessään valtioneuvoston jäsen, puolustusministeri Jussi Niinistö pyrkii murtamaan kansan valitseman eduskunnan arvovallan.

Tällaista menettelyä ei voi suvaita valtioneuvoston jäsenen puolelta. Ei etenkään julkisella sivustolla, jossa omia käsityksiä esitetään korostetusti puolustusministerin virkaa hoitavana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hyvä kirjoitus! Sinisten vaalipaniikki alkaa saada yhä kummallisempia muotoja. Simon Elo pelottelee Twitterissä "kasakan naurulla", jos tiedustelulakeja ei saada hyväksyttyä hirveässä kiireessä vielä tällä vaalikaudella.

https://twitter.com/Simon_Elo/status/1097514861737...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sinisten puheet ja kehotukset sadasta hävittäjistä, "puupyssymiehistä" ja "perustuslakitalebaneista" voi laskea vaalihermostuneisuuden ja toivottomuuden piikkiin sattuma-ja kertaäyttöministereiden-ja kansanedustajien poliittisesta tulevaisuudesta, tai paremminkin sen puutteesta.

- Silloin kun edessä siintää enää loistava menneisyys on myös odotettavissa lisää "sinisiä irtiottoja" hallituksenkin linjasta...?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Saatanan tunarit, toteaisi puolestaan presidentti Kekkonen nykyisen eduskunnan kansanedustajista.

Nämä kun eivät saa ministereitä kuriin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puolustusministeri laskeutuu peittelemättömästi homma-addiktien tasolle. Miksi?
Asetelmaa ei voi tulkita muuten kuin kansalaisten pelotteleluna ja poliittisen järjestelmän horjuttamisyrityksenä.
Hyvä blogi.
Suomea ei puolusteta ala-arvoisista foorumeista käsin. Ei. Ei. Ei.

Toimituksen poiminnat