Kantolalta

Eroon terrorismin ruokkimisesta

Aivan aluksi. Ei ole olemassa mitään perustelua, joka oikeuttaisi viattomiin ihmisiin kohdistuvan puukotusiskun. Se mitä tapahtui Turussa, on ehdottomasti tuomittavaa.

Poliisi epäilee puukotuksen tapahtuneen terroristisessa tarkoituksessa. Asia toivottavasti selviää tutkinnassa aikaa myöten. Oliko sattumaa vai tarkoituksellista, että puukottaminen kohdistui naisiin ja heitä auttamaan tulleisiin miehiin? Sitä emme vielä tiedä. Emmekä sitä oliko naisten valitsemisella uhreiksi jokin ideologinen syy vai pelkästään puukottajan henkilökohtainen asenne.

Riippumatta siitä, minkä määritelmän Turun puukotusisku tulee saamaan, on tosiasia, että Eurooppa ja eurooppalaiset ovat joutuneet ääri-islamistisesta ideologiasta perustelunsa ammentavien terrorististen iskujen kohteiksi. Ruotsi, Ranska, Saksa, Britannia, Espanja. Ehkä Suomikin nyt. Analyysissa on tulkittu, että terrori-iskut kohdistuvat meidän elämäntapaamme. Propagandassaan ääri-islamistinen Isis hyökkää voimakkaasti länsimaita vastaan.

Vastakkainasettelulla ääri-islamismin ja läntisen maailman välillä on pitkä historia. Lännen silmissä äärimmilleen vastakkainasettelu kärjistyi 11.9.2001 Yhdysvaltoihin kohdistuneiden terrori-iskujen muodossa ja lännen reaktioissa siihen. Yhdysvalloissa ja sen liittolaismaissa käynnistettiin nopeat ja voimakkaat aseelliset vastatoimet. George W. Bush julisti terrorisminvastaisen sodan. Vastakkainasettelu on jyrkkää.

Lähi-Idän erilaiset konfliktit ovat jatkuneet ja vaikeutuneet. Afganistanissa talibanien suojissa piileskelevä Osama bin Laden verkostoineen oli terrorismin vastaisen sodan ensimmäinen pääkohde. Sen nujertamisessa länsiliittoutuma saavutti kohtalaista menestystä. Afganistanin rauhoittaminen ääriaineksilta on vaatinut valtavia satsauksia erityisesti Yhdysvalloilta. Kun alueelta on lähdetty vetäytymään, on käynyt selväksi, että maan ajautuminen takaisin terrorististen joukkioiden haltuun on todellinen riski. Yhdysvallat onkin aikeissa lisätä sotilaittensa määrää alueella. On avoin kysymys, tuleeko myös Suomi lisäämään satsauksiaan kriisin hallinnassa. Terrorismin torjunta maksaa valtavasti.

Taannoinen Irakin vastainen länsiliittouma pelasti Kuwaitin ja eliminoi Saddam Husseinin. Sodasta tuli Yhdysvaltojen kannalta rahallisesti ja poliittisesti kallis. Satojatuhansia siviilejä kuoli. Julkisuuteen tuli videoita, joissa näkyi, miten amerikkalaissotilaat tappoivat siviilejä. Sodan tavoitteena oli myös Irakin vakauttaminen ja saattaminen järjestäytyneen oikeusvaltion ja demokratian polulle. Demokratia- ja oikeusvaltiorakenteet jäivät kuitenkin Irakissa heikoiksi ja vallan vaihtuminen johti mittavaan syrjintään niiden kohdalla, jotka olivat ennen olleet vallassa. Väkivaltaisuuden jatkuivat. Syrjään sysättyjen syvä katkeruus antoi pohjan Isisin kaltaiselle ääri-islamistiselle poliittiselle liikkeelle ja sen hurjille unelmille islamistisesta valtiosta.

Länsi tuli Irakiin raivaamaan julman ja inhottavan diktaattorin. Demokratian ja oikeusvaltion rakenteiden pystyttäminen osoittautui paljon vaikeammaksi ja lopulta mahdottomaksi tehtäväksi. Valtavista satsauksistaan huolimatta Yhdysvallat ja sen läntiset, todelliset tai kuvitellut, liittolaiset eivät hahmottuneet kaikille pelastajina ja auttajina vaan ulkopuolisina puuttujina, häirikköinä ja sabotoijina, siviilien tappajina, kiduttajina ja häpäisijöinä. Ymmärtämättöminä ja ylimielisinä. Lopulta monille entisen paikkansa menettäneille irakilaisille vihollisina, maailmankuvaltaan ja arvoiltaan halveksittavina ja ideologisesti tuomittavina. Epäonnistumiset järjestyneen ja vakaan yhteiskunnan rakentamisessa antoivat aineksia ääriliikkeille länsimaita jyrkästi arvostelevalla propagandalle.

Libyan Muammar Gaddafista päästiin niinikään eroon Yhdysvaltain ja liittolaisten tomeralla operaatiolla. Operaatio kävi poliittisesti kalliiksi Hillary Clintonille, joka tuolloin toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä. Mutta paljon suurempien vaikeuksien keskelle ajautui Libya, kun sen valtiorakenteet murenivat. Maassa taitaa nyt olla vähintään kaksi eri hallitusta. Ääri-islamistinen Isis on merkittävässä roolissa levottomuuksien aiheuttajana. Turvallisuustilanne on kehno. Aseita on paljon liikkeellä. Libyan kyky hoitaa valtion perustehtäviä on heikko. Eurooppaan tämä sekasortoinen tilanne näkyy muun muassa maan kyvyttömyytenä kontrolloida pakolaisten lähtöä maasta kohti Eurooppaa. Harva kaipaa Gaddafia takaisin, mutta vakautta synnyttävistä rakenteista on kova pula.

Syyrian sisällissota on toistaiseksi jatkunut ilman länsivaltojen maajoukkoja tai suurimittaisia ilmapommituksia. Länsivallat ovat silti näkyvästi mukana selkeimmin Isisin kukistamiseen pyrkivässä sotilaallisessa toiminnassa. Euroopan maista Ranska on ollut hyvin näkyvä toimija. Eikä ole ihme, että juuri Ranska joutui järjestön terrori-iskujen kohteeksi. Osana kansainvälistä yhteisöä Suomi on lähettänyt sotilaitaan kouluttamaan Isisiä vastaan taistelevia kurdeja, ns. Peshmerga-joukkoja. Päätös osallistumisesta on tehty tietoisena siitä, että tämä lisää Suomeen kohdistuvan uhkan todennäköisyyttä.

Tämän sanominen ei tarkoita sitä, että väittäisin Turun puukotusiskun olevan seurausta Suomen tästä koulutustoiminnasta.

Enkä yritä sanoa, että länsimaiden tulisi kokonaan pysyä poissa sotilaallisista toimista alueilla, joissa hirmuhallitsijat tappavat omia kansalaisiaan. On eettisesti kestämätöntä olla vain sivustakatsojana. Sellaisestakin on kokemusta aivan riittämiin. Mutta silti on tärkeätä yrittää ymmärtää, mistä länsimaihin kohdistuva ääri-islamistinen terrorismi saa kasvuvoimansa ja kannatuksensa.

Miten jatkossa voidaan pysäyttää autoritääristen hallitusten toimeenpanemia kansanmurhia niin että samalla estetään perustavien valtiorakenteiden mureneminen ja varmistetaan ettei maa joudu sekasorron ja kaaoksen tilaan, ja estetään riski epädemokraattisten ääriliikkeiden noususta? Olennaista olisi läntisten demokratioiden kyetä rakentamaan toimivia kumppanuuksia niiden islamilaisen maailman hallitusten kanssa, joilla on uskottava pyrkimys rauhaan ja kansalaisten ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin edistämiseen. Ulkopuolisen vallan aseelliset väliintulot ilman rauhaan sitoutunutta kumppania, joka ottaa vastuun yhteiskunnan kehittämisestä, näyttävät johtavan ääriliikkeiden syntyyn kaaoksen keskellä.

Jos uskomme, että terrori-iskut kohdistuvat länsimaiseen elämäntapaamme, on syytä kysyä, mikä länsimaisessa elämäntavassa erityisesti on se, jota vastaan ääri-islamismi käy sotaa. On kyse paljon muusta kuin siitä mikä on lännessä ihmisten elämäntapa tavallisessa arjessa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hei, tämähän oli asiaa koko juttu! Odottelin otsikon perusteella, että jossain vaiheessa päästään tri Halla-ahon ja suomalaisten enemmistön syyllistämiseen, mutta eipäs näkynytkään sitä.

Mitä islamilaiseen maailmaan tulee, niin missä on kuningas/monarki, siellä on yleensä järjestys. Missä diktaattori, sielläkin järjestys, joskin ehkä vaikeammin "meidän" hyväksyttävissämme. Demokratia onnistuu harvemmin, koska islam/papisto kaappaa vallan. Demokratian vieminen tykinpiipussa on vihollisesta.

"... mikä länsimaisessa elämäntavassa erityisesti on se, jota vastaan ääri-islamismi käy sotaa." Yhdellä sanalla vastattuna: yksilönvapaus.

Vaikka blogisti toimii nykyään selkeästi maallisen regimentin piirissä ja teologiakin on siirtynyt samaan piiriin jo aikoja sitten, otan esille pari hengellisen ulottuvuuden asiaa:

Johanneksen 2. kirje:
22. Kuka on valhettelija, ellei se, joka kieltää sen, että Jeesus on Kristus? Hän on antikristus, se, joka kieltää Isän ja Pojan.
23. Kuka ikinä kieltää Pojan, hänellä ei ole Isääkään. Joka tunnustaa Pojan, hänellä on myös Isä.

Islamin profeetta Muhammed on siis antikristillisyyden profeetta, kaiken aidon kristillisyyden vastakohta. Kuten rotamyrkyssäkin voi olla ihan hyvää syötävää yli 90%, islamin ja kristillisyyden yhtäläisyyksiäkin voi löytää.
Olisi oikein, jos Suomen arkkipiispa kerran virkauransa aikana toteaisi, että Muhammed oli väärä profeetta, jota kukaan kristitty ei voi pitää oikeana profeettana. Viholliskuvilla ei enempää tarvitse piehtaroida.

Tämä hengellinen ristiriita on kuitenkin sovittamaton. Jos kirkot muuttuvat valekristillisiksi tai islamilaisiksi, ristiriita saattaa lieventyä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Mikäli löytyisi perusteltuja syitä uskoa Jeesuksen partenogeneettiseen syntymään tai että Muhammad lensi taivaaseen siivekkäällä hevosella, nämä uskomukset muuttuisivat rationaalisiksi maailmankaikkeuden kuvauksiksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Terrosrismi sinänsä ei vaadi välttämättä suurta kriisiä , vääryyttä tai hätää syntyäkseen.
Mahtavia terrorijärjestöjä on syntynyt sekä poliittisin että " kansallisin" että uskonnollisin motiivein.
Kaikentyyppisissä yhteiskunnissa kaikentyyppisten ihmisten keskuudessa.

Tämän hetken suurin vaara ei ehkä ole ISIS - ja vastaavien järjestöjen voima.
Vaan terrorismin ruokkiminen reaktiolla terrorismiin.
Se on jo synnyttäntyt sen tason uhoa ja sadistista mielikuvasotaa , että paljon vihakirjoittelua ei enää tarvita avoimen väkivallan hiljaiseen hyväksyntään.

Käyttäjän TeijoLahtinen kuva
Teijo Lahtinen

Se uhoaminen ei kylläkään sitä terrorismia lisää. Asiaankuuluvat vihanilmaisut ovat aina tulleet iskujen jälkeen, näin ne eivät siis ole olleet syynä iskuihin millään tavalla ikinä. Syy-yhteyttä näiden välillä ei ole voitu todistaa koskaan.

Käyttäjän AnitaJokilehto1 kuva
Anita Jokilehto

Se uhoaminen on terrorismia. "Terrorismi (ransk. terrorisme, latinankielisestä sanasta terrere, ’aiheuttaa kauhua, pelotella’) on yksilön tai ryhmän harjoittamaa väkivaltaa, jonka tarkoitus on viranomaisten uhkaamisen ja yleisöön kohdistuvan pelon avulla vaikuttaa päätöksentekoon." Lähde: Wikipedia

Risto Koivula

Syyrian ja Libyan hallitukset eivät ole tehneet kansanmurhia, ja saddamkin vain joukkomurhia kuten Halabja.

Mika Sarivaara-Satta

Termi ääri-islam on on harhaanjohtava, sillä kyse on pikemminkin traditionaalisesta islamista, ikäänkuin Islam on kyllä ihan hyvä, mutta vain islamismi on paha.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kirkko tänään ruokkii terrorismia. Tee mitä vaan niin täältä saat suojan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 6/JL: "Kirkko tänään ruokkii terrorismia."

Esimerkki voidaan katsoa tulevan UT:sta. Rooman hallinnon näkökulmasta Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat pääosin kotoisin sen ajan yhdeltä terroristialueelta. Erään opetuslapsen lisänimi taisi olla ’kiivailjia’, mikä on sanan selootti käännösmuoto. Selootit vastustivat jopa aseellisesti Roomaa, mikä nykykäytännön mukaan olisi terroristitoimintaa. Keisari Tiitus pisti selootit kuriin kovalla kädellä myöhemmin. Olivatko Jeesuksen ristikumppaniryövärit myös selootteja, siitä ei ole tietoa, mutta usein samanlaiset rikoksentekijät ’niputettiin’.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Troijan Hevonen on Euroopassa - etsikkoaika meni jo ! Nyt on myöhäistä kääntää
laivaa, kun on ensin annettu Euroopan islamisoitua ja ghettomaisten ajatushauto-
moiden kehittyä etäispesäkkeiden tavoin. Jihadistinen terrori tulee jatkumaan -
Isiksen korvaa joku uusi. Eurooppalaiset arvot ja liberaalinen demokratia
on ollut itse virittämämme ansa ja se pitää auttajan kädet sidottuina radikaalin kurssinmuutokseen. Pelkän keskustelun tasolla pelkkä rajavalvonta ja esim. Suomen
pakolaispolitiikan mahdollinen remontti törmäävät mustavalkoiseen riitelyyn.
Omat lakimme ruokkivat laittomasti maassa olevia, joiden taustoista ei kukaan
oikeasti tiedä, ei Supo, ei Migri. Saksan Angela Merkel ei kadu mitään eikä
myönnä epäonnistuneensa pakolaispolitiikassaan. Pyysi uudenvuodenpuheessaan
kääntämään toisen poskensa väärintekijöille. Samaa henkeä löytyy myös Suomesta.

Käyttäjän JuhaDubbe kuva
Juha Dubbe

Minä olen tätä asiaa vähän pohtinut mielessäni ja tullut siihen tulokseen, että Saddamin ja Gaddafin tapaiset tyypit ovat saattaneet olla se ainoa toimiva järjestysvoima, joka on voinut pitää alueelta pahimmat ylilyönnit poissa, vaikkakin siinä on ollut niitä haitallisia sivuvaikutuksia. Ehkäpä läntinen maailma demokraattisine systeemeineen on jotakin sellaista,mikä juuri nyt on täysin sopimatonta noille alueille kaikkien uskonnollis-kulttuuristen ristiriitojen keskelle? Ehkäpä lännen pyrkimys viedä länttä itään on ollut väärä, tai ainakin tapahtunut ihan liian nopeasti? Koko ajan liberalisoituva länsi näyttänee idässä silmään jonakin sekavana ja moraalittomana kauhistuksena johon ei oikein osata suhtautua. Siihen varmaankin myös turvapaikan hakijat ja muut maahanpyrkijät ovat törmänneet lännessä; osa palaten kotiin hurjine tarinoineen ja kauhisteluineen ja osa jääden vieraaseen kulttuuriin joko sopeutumaan siihen, tai voimaan siinä pahoin. Kaikki nämä kokemukset ja elämässä onnistumiset ja epäonnistumiset menevät tietoon sinne itään jääneille ihmisille ja luovat siellä uusia käsityksiä ja kehittävät vanhaa jo opittua käsitystä lännestä. Tämä tulee olemaan se länsi, johon idässä suhtaudutaan jollakin tavoin. Se ei ole meidän läntemme, vaan itäisiin arvostuksiin ja mieltymyksiin perustuva arvio ja mielikuva lännestä, johon idässä suhtaudutaan jollakin tavoin ja jonka sanoihin ja tekoihin reagoidaan omista kulttuurisista lähtökohdista käsin.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kommenttiin 10: "Länsi" meni ja teki reikiä islamistiseen nesteastiaan. Nyt sitä nestettä tihkuu tänne. Kuten tunnettua, neste mahtuu hyvinkin pienistä rei`istä ja tekee tuhojaan ehjiinkin rakenteisiin. Ja EU:n ulkorajojen "reikiinnyttyä", EU-astiaa on vaikea saada pysymään kuivana.

On iso kysymys pohdittavaksi; mikä olisi tilanne, jos islamistinen maailma olisi saanut elää "rauhassa", muhia omissa liemissään ja kärhämöidä keskenään (sisällisotia ym.) ja uudistaa valtioitaan itse - hyvin hitaasti ehkä demokraattisempaankin suuntaan, ajan kanssa.

Mr. Bush nuorempi kuvitteli mielessään jo kauan sitten, että hän vei demokratian Lähi-itään. Ei demokratiaa noin vain viedä, sen on kasvettava sisältäpäin, kansalaisten omasta tahdosta. Jos demokratian haluaan nähdä hyvänä, se tulee jos sille on kasvupohjaa. Lähi_idässä ei ollut - vielä.

Kuten JD mainitset; Saddam ja Gaddaf olisivat hyvinkin voineet olla "astian ehjänä pitäviä voimia". Demokratialle nuo kulttuurit eivät olleet valmiita.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sen lehdistö ja tiedotusvälineet kuitenkin voisivat tehdä, etteivät ylipaisuttele terrorismiuutisia. Nykyisellään media koko laajuudessan on terrorismin palveluksessa. Se antaa tapahtumille laajaa kansainvälistä näkyvyyttä, kuten tälle Turun puukottajalle, vaikka kysymyksessä on mitä todennäköisimmin vain häiriintynyt yksilö, jota poliisi ei ottanut vakavasti, vaikka syytä seurantaan olisi ollut.

Sellaisesta uutisoinnista, mikä nyt on tyylinä ja valtavirtana, todelliset terroristit ja kaikki mieleltään häiriintyneet saavat valtavasti uutta intoa toiminnalleen: Siitä saa julkisuutta ja huomiota ja maineen pelottavuudesta ja yrittäjiä riittää takuuvarmasti.

Epäilen, että kehitys on vienyt kilpailuun terrorististen tekojen ja niiden estämisyritysten välillä. Pommeja jo osataan aika hyvin torjua, kun niiden käyttö on vähentynyt ainakin länsimaissa, mutta puukot, veitset ja autot ovat helppoja ja halpojakin aseita. Kauhun levittämiseen ne ovat mainioita välineitä. Onhan niillä tehdyillä veriteoille suuri julkisuusarvo. Jotenkin tästä torrorismia ja kaikkea tappamista suosivasta kierteestä pitäisi päästä eroon.

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Hyvä, informatiivinen kirjoitus ja valtiomiesmäisesti varovainen. Hyvin oivallettu tuo epäonnistunut yritys istuttaa demokratiaa Lähi-itään.

Pinnalliseksi jäi mielelestäni Lähi-idän ja länsimaiden välisen jännitteen todella pitkän historian ymmärtäminen ja Lähi-idän väestöräjähdyksen merkityksen huomiointi kaiken taustalla nyt. Al Qaida, Janjaweed, Al Shabaab, Boko haram ja monet pienemmät Afrikan ja Aasian islamistiset terroristijärjestöt todistavat myös siitä, että rikkaat sheikit ovat liikkeellä rahan ja aseiden kanssa pyrkien islamististen järjestöjen kautta vahvistamaan islamilaisen fundamentalismin valtapiiriä. Tässä hegemoniapyrkimyksessä demokratia tai muut lännen leikit eivät kiinnosta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ”.. on syytä kysyä, mikä länsimaisessa elämäntavassa erityisesti on se, jota vastaan ääri-islamismi käy sotaa ..”

Maailmanvalloitus oli agendalla niin Jeesuksella kuin Muhammedilla eivätkä kummankaan osapuolen kannattajat ole tästä doktriinista tiettävästi luopuneet: ”
- Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni (Matt. 28:19 )
- Hyökkäyssota islamin valtapiirin laajentamiseksi on perinteisissä tulkinnoissa oikeutettu jihadina. Islamilaisessa perinteessä maailma on jaettu islamin alueeseen ja sodan alueeseen, joista jälkimmäinen tarkoittaa kaikkia niitä maita, jotka eivät ole kääntyneet islamiin vaikka kutsu on esitetty; islamilaisen valtion päämiehen velvollisuutena tehtävänä olisi julistaa sota tällaisia alueita vastaan. ” (Wikipedia: Jihad)

Käyttäjän PenttiTepsa kuva
Pentti Tepsa

Jeesuksen viimeinen käsky oppilailleen on toki kaste- ja lähetyskäsky, mutta se kehottaa vain rauhanomaiseen opetukseen. Kreikan verbi "matheteusate" (Matt. 28:19)
πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ πατρὸς καὶ τοῦ υἱοῦ καὶ τοῦ ἁγίου πνεύματος
velvoittaa tarkkaan ottaen vain oppilaaksi tulemisen mahdollistavan evankeliumin tarjoamiseen kaikkien kansojen ihmisille. Alkielestä puuttuu tuo "tehkää".

Muhammad antoi elämäntavallaan muslimeille sotaisamman esimerkin. Siksi islam levisi sotaretkien myötä alunperin kristillisessä Lähi-idässä. Se olisi valloittanut Euroopankin, jollei Eurooppa olisi puolustautunut.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 15/PT: "..kehottaa vain rauhanomaiseen opetukseen.."

Näin on, vaikka historian saatossa ’kiivailijat’ ovat sen miekkalähetyksen melskeessä silloin tällöin unohtaneet. Jännityksellä seuraan myös Putinin tukea ja toimia nykyisessä ’rauhanomaisessa sisälähetyksessä’ Venäjällä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Nyt Eurooppa ei enää puolustaudu! Se on jo antautunut!

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

"Jos uskomme, että terrori-iskut kohdistuvat länsimaiseen elämäntapaamme, on syytä kysyä, mikä länsimaisessa elämäntavassa erityisesti on se, jota vastaan ääri-islamismi käy sotaa. On kyse paljon muusta kuin siitä mikä on lännessä ihmisten elämäntapa tavallisessa arjessa."

Jokaisellehan tämä on jo aikaa ollut täysin selvää.

1. Länsimainen yksilönvapaus!

2. Uskonto. Kaikkien on alistuttava Allahille tai kuoltava.

Itse asiassa tuo 2 kohta on kaiken A ja O, joka pitää sisällään myös erittäin tärkeän miehisen ylivallan ja naisten alistamisen Islamissa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Hesarissa julkaistiin 8.3.2015 kirjoitus ”Koraani bussimatkan aikana.” Siinä Koraanin kahteenkin kertaan suomentanut professori Jaakko Hämeen-Anttila toteaa ”Valtaosa muslimeista ajattelee, että Koraanissa on kahdenlaisia sääntöjä, universaaleja sääntöjä ja kontekstisidonnaisia sääntöjä.”

Artikkelissa todetaan ”Valtaosa maailman noin 1,6 miljardista muslimista katsoo, ettei Koraanin kontekstisidonnaisia sääntöjä, kuten vääräuskoisten tappamista, kuulu enää noudattaa.”
”Fundamentalistit taas tulkitsevat ne edelleen kirjaimellisesti.” Siitä Euroopan eri maissa tapahtuneet terrori-iskut ovat esimerkkeinä.

Artikkelista ilmenee, että 2. Lehmän suura, 190-191 ja Sotasaaliiden suura, 12 käsittelevät vääräuskoisten tappamista. Professori Hämeen-Anttila toteaa, että nämä säännöt liittyvät 620-luvun tilanteeseen. Tämä on kuitenkin ”vettä hanhen selkään” fundamentalisteille.

Turun terrori-isku osoitti viimeistään sen, että huolettoman liikkumisen aika isompien kaupunkien kaduilla on nyt pysyvästi ohitse.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Yhä hullummaksi menee.

Lähi-Idästä tuleville tappajille, raiskaajille ja terroristeille on esitetty ohituskaistaa sosiaalipalveluihin.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005345630.html

Ihmisiä kuolee, kun hoitojonot ovat niin pitkiä eikä hoitoon tai lääkäriin pääse. Kun on käynyt mutkan ISIS:n joukoissa, niin kaikki järjestyy.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 20/JO: "Kun on käynyt mutkan ISIS:n joukoissa, niin kaikki järjestyy."

ISIS:n riveihin menneille taistelijoille on palaajille alettu vaatia rikosoikeudellista kohtelua, minkä rangaistus noudattaa sotarikosta ihmisyyttä vastaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Alettu vaatia" on vielä kaukana vallitsevasta oikeuskäytännöstä, ikävä kyllä.

# 20 linkissä mainittu virkamiesten esittämä "ohituskaista" viittaa siihen, että sisäministeriössä puuhailee varsinaisia älyn jättiläisiä... Palkitsemalla heitä varta vasten erikseen, Suomi muka "integroi" vannoutuneita jihadisteja!

Mistä ihmeestä meitä oikein rangaistaan näin pohjattoman typerillä ja naiiveilla politiikan tekijöillä valtiokoneiston sisällä, joita ei edes ole valittu vaaleilla, vaan jotka saavat toimia virkamiehen asemassa?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Näillä esityksen laatijoilla ja alan sosiologeilla on väärä taustateoria tai ainakin teoria, josta ei tieteellisessä diskurssissa vallitse minkäänlaista yksimielisyyttä. Tämä olisi helposti osoitettavissa, jos nämä asiantuntijat paljastaisivat oman tieteellisen viitekehyksensä ja tekisivät akateemiset lähdeviittaukset jollakin hyväksyttävällä systeemillä. Näin ei tietenkään sanomalehtitasoisessa keskustelussa tapahdu.

”Väärä” teoria väittää, että sellaiset ihmiset, joilla on ollut suomalaisen yhteiskunnan kannalta jokin (esim. huumausaine- tai seksialaan liittyvä) ei-toivottava elämänmaailma, näyttämö ja sosiaalinen verkosto jossakin toisaalla, luopuisivat siitä tai sinne paluun ajatuksesta sen takia, että heidän elämänsä perusasiat Suomessa hoidetaan kuntoon. Näinhän ei välttämättä tapahdu, vaan ihmiset järjestävät elämänsä osastoittain. Jos Suomen osasto on aineellisesti kunnossa, sitten on helpompi ylläpitää myös niitä muita osastoja.

Toimituksen poiminnat