Kantolalta

Virkavastuu ei takaa hyvää palvelua

Perustuslain paljon keskusteltu 124 pykälä kieltää merkittävän julkisen vallan osoittamisen muulle kuin viranomaiselle. Sama perustuslain kohta säätää lisäksi, että julkista valtaa voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla säätämällä. Turun Sanomien paljastamat vakavat puutteet potilaiden hoidossa Kupittaan psykiatrisella suljetulla osastolla osoittavat, ettei virkavastuu yksin takaa hyvää hoitoa.

 

Perustuslain taustalla on ajatus, että viranomaisen toimintaa säätelee aina virkavastuu ja viralle säädetyt tehtävät. Näiden katsotaan yhdessä edistävän sitä, että kansalainen tulee asianmukaisesti kohdelluksi, kun hän turvautuu viranomaisen palveluihin. Yksityisestä yritystoiminnasta poiketen viranomaisen toiminta ei perustu taloudellisen voiton tavoitteluun vaan yksinomaan säädöksissä määrättyjen tavoitteiden edistämiseen. Tämän katsotaan edistävän kansalaisten oikeusturvaa.

 

Kupittaan tapaus osoittaa, että virkavastuu ei riitä. Tarvitaan myös johtamistaitoa, riittäviä resursseja ja säännöllistä ja kattavaa valvontaa. Kun asiakasryhmä, suljetun osaston psykiatriset potilaat, on erityisen haavoittuva ja kykenemätön vaatimaan oikeuksiaan, on virkavastuulla toimivien valvominen erityisen tärkeätä. Tässä on nyt pahoin epäonnistuttu. Luottamus on ollut liian suurta. Kontrollia on ollut liian vähän. Kun omavalvonnan lisääminen tuntuu olevan ajan hengen mukainen suunta, on selvää, ettei omavalvonta ainakaan riitä takamaan laitoksiin suljettujen perusoikeuksia.

 

Perinteinen malli, jossa valvontaa kohdistetaan erityisesti yksityisiin palvelun tuottajiin, tarvitsee rinnalleen aikaisempaa vahvemman otteen julkisten palvelujen valvontaan. Julkisten palvelujen laadunarvioinnista on tehtävä jatkuvaa ja läpinäkyvää. Tämä vaatimus nousee perustuslaista.

 

Ilkka Kantola, kansanedustaja (sd), Turku

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Virkavastuu ei takaa hyvää palvelua, melkeinpä päin vastoin.

Hyvän palvelun takaa vain kilpailu.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvää palvelua ei ole, kun poliitikko ei vastaa kysymykseen. Aikoinaan kysyin opetusministeri Gustafssonilta, miksi leikkaatte opetuksesta. Ei vastannut. Tänään hän kysyy itse samaa???
SDPllä on yksi joka kiireiltään on ehtinyt vastata, ministerin virassa silloin ollut Erkki Tuomioja. Hieno mies, vaikka onkin demari.

Eero Mattila

Virka ja vastuu eivät Suomessa ole missään tekemisissä toistensa kanssa. Poikkeuksena em. yhdyssana.
- Laatukartoituksia on turha tehdä jos laiminlyöntejä ei sanktioida millään tavalla. Olisi aika säätää Lex Eerika, jossa virkamiehille asetetaan henkilökohtainen korvausvastuu tekemisistään ja päätöksistään.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Voidaako soveltaa perustuslain 124 § vastaanottotoimintaan maahanmuutossa?

Toimituksen poiminnat