Kantolalta

Oikeus tavoitella parempaa elämää

Tasavallan presidentin puhe valtiopäivien avajaisissa viestitti, että EU ja Suomi ovat poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa alueellemme suuntautuvan pakolaisvirran takia. Maahantulijoiden suuri määrä haastaa eurooppalaisen arvomaailman ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset. Niiden ja kansallisten säädösten johdosta maahan pyrkijällä on käytössään taikasana, ”turvapaikka”, jota käyttämällä hän pääsee huolenpitomme piiriin pitkäksi ajaksi, vaikkei hänellä olisi oikeutta turvapaikkaan.

 

Maahantulijoita koskevassa keskustelussa tulijat jaotellaan kolmeen ryhmään. Ensinnäkin ovat kansainvälisen suojelun tarpeessa olevat, jotka saavat turvapaikan ja oleskeluluvan. Toiseksi ovat ne, joilla ei ole suojelun tarvetta, mutta jotka etsivät parempaa elämää. Kolmanneksi ovat ne, jotka ”pahat mielessä” pyrkivät maahan aikomuksenaan tehdä rikoksia kuten harjoittaa terrorismia.

 

Silloin kun maahan tulijoita oli vähän, kohdistui moraalinen närkästys lähinnä vain heihin, jotka pyrkivät maahan rikos mielessään. Vain heidät miellettiin uhkana kansakunnalle. Jos joku pyrki EU:n alueelle tai maahamme tavoitellakseen itselleen parempaa elämää, häntä ei sen takia tuomittu eikä koettu uhkana. Nyt, kun tulijoita on paljon, on alettu suhtautua paremman elämään etsijöihin kuin rikollisiin. Heitä paheksutaan. Heitä pidetään uhkana, joka vakavasti vaarantaa kansallisen selviytymisemme. Heidän katsotaan hakeutuvan anteliaan sosiaaliturvamme piiriin ilman aikomustakaan tehdä itse jotain oman asemansa kohentamiseksi.

 

Itselleen parempaa elämää etsivien katsotaan koettelevan yhteiskuntamme voimavaroja. Puheiden tasolla heidän katsotaan kuluttavan niitä resursseja, joita me tahtoisimme osoittaa niiden hyväksi, jotka aidosti ovat turvapaikan tarpeessa. Tästä syystä pohditaan kuumeisesti keinoja, joilla nämä ”resurssisyöpöt” voitaisiin nopeasti lähettää pois Suomesta joko kotimaahansa tai johonkin kolmanteen maahan.

 

Keskusteltuani useiden turvapaikanhakijoiden kanssa olen vakuuttunut siitä, ettei heidän unelmissaan ole jättäytyminen suomalaisen sosiaaliturvan varaan. He unelmoivat siitä, että voisivat löytää työtä ja elättää itsensä omilla ansioillaan. Unelmat ovat hyvin samanlaisia kuin meillä suomalaisilla. Vasta työ antaa tunteen vapaudesta ja itsenäisyydestä. Vasta työ antaa näkymän tulevaisuudesta, joka on omissa käsissä. Tulevaisuudesta joka sisältää mahdollisuuden parantaa omaa ja perheen elämää. Tämä on pääsääntö, mutta tietysti on poikkeuksia, niin maahantulijoiden kuin suomalaistenkin joukossa.

 

Lainsäädäntö edellyttää, että työtä tai opiskelumahdollisuuksia ja sitä kautta parempaa elämää etsivät hakeutuvat omassa maassaan Suomen lähetystöön tekemään oleskelulupahakemuksen. Työ- tai opiskelupaikasta tulisi olla tieto ennen kuin ollaan tulossa Suomen rajalle. Pääsääntöisesti vain turvapaikanhakijana pääsee tekemään oleskelulupa-anomuksen Suomessa. Tästä on muodostunut mielikuvatasolla, ymmärrettävästi, oikoreitti Suomeen ja parempien mahdollisuuksien äärelle.

 

Pettymys on kova, kun paljastuu, että mitään oikoreittiä ei todellisuudessa ole. On vain kuukausien odotus, jonka jälkeen useimpien kohdalla kielteinen päätös. Oleskelulupaa ei tule, koska perusteita sen myöntämiseen ei ole. Ei ole suojelun tarvetta, eikä myöskään anneta mahdollisuutta oman elämän kohentamiseen suomalaisessa yhteiskunnassa.

 

Onnetonta on, että nämä ihmiset panevat omaisuutensa likoon matkustaakseen Euroopan halki tavoitellessaan parempaa elämää Suomesta asti. Välittäjät, salakuljettajat ja ihmiskauppiaat tekevät bisnestä ihmisten epärealistisilla toiveilla ja harhakäsityksillä. Vasta Suomessa selviää, että matka oli turha ja rahat menivät hukkaan. On moraalitonta EU:n puolelta, ettei ole luotu välineitä ja osoitettu voimavaroja turvapaikkaan oikeutettujen selvittämiseksi EU:n ulkorajoilla.

 

Täysin edesvastuutonta on ollut politiikka, jossa lähes yksinomainen vastuu oli pitkään yksittäisillä rajavaltioilla. Pitkään on Suomikin torjunut ajatuksen, että osallistuisimme rajavaltioiden tukemiseen rahallisesti. Juuri tulleen tiedon mukaan kuitenkin Suomi nyt antaa Turkille 28,4 miljoonaa euroa ”pakolaistukea”.

 

Kun syyllistetään niitä, jotka hakevat itselleen parempaa elämää, on kohde ihan väärä. Eivät he ole uhka Suomelle tai EU:lle. EU:n kyvyttömyys toimia yhteisönä ja sitoutua resurssein ja politiikkalinjauksin yhteiseen politiikkaan on EU:n pahin uhka. Kolmansien maiden ihmisillä on oikeus etsiä parempaa elämää. EU:n vastuulla on kohdata tämä tarve realistisesti, asianmukaisesti ja reilusti. Ihmisten juoksuttaminen ympäri Eurooppaa ei täytä näitä kriteereitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kuinka moni somali on työllistynyt muihin kuin somalien virkatulkeiksi taikka somalien kotoutusavustajiksi? Kuinka moni siis on töissä yksityisellä sektorilla joka kaipaa vierasta työvoimaa?

Tapani Lahnakoski

Maahanmuuttajien merkittävä ansio on ollut etnisten ravintoloiden perustaminen. Montako somaliravintolaa Suomessa onkaan?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoituksessa esitettyä; "He unelmoivat siitä, että voisivat löytää työtä ja elättää itsensä omilla ansioillaan. Unelmat ovat hyvin samanlaisia kuin meillä suomalaisilla. Vasta työ antaa tunteen vapaudesta ja itsenäisyydestä. Vasta työ antaa näkymän tulevaisuudesta, joka on omissa käsissä. Tulevaisuudesta joka sisältää mahdollisuuden parantaa omaa ja perheen elämää. Tämä on pääsääntö, mutta tietysti on poikkeuksia, niin maahantulijoiden kuin suomalaistenkin joukossa."

Tuo on totta että Eurooppaan tullaan väärin perustein yhä suuremmassa määrin anomalla turvapaikkaa, vaikka tosi asiassa ovat suurimmaksi osaksi hakemassa parempaa elämää eli elintasoa. Tämä onkin se jota ei tule hyväksyä laisinkaan minkään EU maan kansalaisten verovaroin maksamana oleskeluna hakemuksen käsittelemisen ajan vaan kyllä noilla perusteilla maahan tulleiden on itse maksettava asumisensa ja elantonsa (muuten Saksa on menossa tuohon käytäntöön). Ei Suomenkaan kansalaisten selkänahka veny kuin tiettyyn rajaan asti ja se raja on käsillä, sillä omilta kansalaisilta joudutaan elintasosta leikkaamaan monin eri tavoin jotta maan talous saadaan oikenemaan kestävälle tasolle.

Presidentin puheelle sulka hattuun. Kerrankin meillä on "maan isä", joka sanoo asiat suoraan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaiken kaikkiaan. Kaikilla on oikeus tavoitella parempaa elämää. Mutta ei toisten siivellä. Suomessa vietetty asunnottomien yötä jo vuosia ja tänään yllättäen asuntoja löytyykin kymmenille tuhansille uudisasukkaille?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aivan. Kyllä Yhdysvaltain perustuslaissakin taataan oikeus onnen tavoittelemiseen, mutta ei se siellä tarkoita, että jonkun muun täytyisi se onni järjestää. Se antaa vain vapauden yrittää. Ja vastaava pätee myös tässä. Kyllä kaikilla on oikeus tavoitella parempaa elämää, mutta siitä ei seuraa, että muilla olisi velvollisuus sen järjestämiseen. Parempaa elämää tavoittelevat ovat siirtolaisia ja he ovat tervetulleita, jos ja kun heidän osaamiselleen ja työpanokselleen on tarve.

Tapani Lahnakoski

Eikös demarit ja ay-liike ole kovasti valittaneet ulkomaisen työvoiman käytöstä jo vuosikymmenet? Jos tänne tullaan hakemaan parempaa elämää, eikö se tarkoita työntekoa? Se vaan, että normikäytäntö tulla työnhakuun, on se, että haetaan niitä töitä jo ennen tänne tuloa ja tullaan paperien kanssa eikä hävitetä niitä, jos vaikka on sellaisia ollutkin.

Millaiset mahdollisuudet tällä porukalla on sitten töitä saada nykyisen työttömyyden keskellä? Veikkaa suurimmalle osalle varsin heikoiksi. Velkarahaa kyllä kuluu hurjasti.

Kalle Sahlberg

Tulisivat maahan sitten työluvalla eikä pakolaisena jos kerta vain töihin haluavat. Nyt tästä vääränlaisesta hakeutumisesta Suomeen on vain kuluja niin Suomelle kuin hakijalle itselleen. Typeryyttä tällainen.

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Juuri tämän laatuiset yhteiskunnan mädättäjät pilaavat koko yhteiskunnan. Kyseessä pappismies ja ei senvertaa tiedä/halua tietää suomen omista köyhistä. Juuri katsoin yli kilometrin olevasta leipäjonosta Vantaalla. Näistä ja monista muista Suomen syrjäytyneistä ei puhuta mitään. Ollaan vaan niin helvetin multikultturelleja ja otetaan karvaranteita toiselta puolelta maailmaa. Kuinka tyhmä ja sokea pitää olla hyväksyäkseen tämmöisen tien. Pappismiehellä ilmeisesti niin hyvät ansiot, ettei suomen omien köyhien kohtalo käy mielessä, sitäpaitsi sehän ei oo yhtään muodikasta tollanen. Suomessa olevat suvakit ja muut marxilaishumanistit hukuttavat tämän maan.

Toimituksen poiminnat