Kantolalta

Naiivius ON vaarallista

Marraskuun puolivälin vaiheilla Ruotsin sosialidemokraattinen pääministeri Löven arvioi Ruotsin olleen naiivi suhtautumisessa pakolaisten tuomaan muutokseen Ruotsissa. Samaan aikaan uutisoitiin Ruotsin nostavan terrorismiuhkaan liittyvän uhka-arvion luokituksen ”korkeaksi”. Maan turvallisuuspoliisi katsoo, että suurin uhka Ruotsiin tulee Isisin taholta. Isis on epäilemättä uhka, myös Suomelle. Me osallistumme sen vihollisten sotilaalliseen kouluttamiseen ja sillä tavalla olemme osapuolena konfliktissa. Naiivia olisi ajatella, että Isis ei olisi tästä selvillä.

 

Uudenvuoden puheessaan presidentti Niinistö viittasi Lövenin arvioon ja toisti, että naiiviuteen lankeaminen on meilläkin vaarana. Niinistö muistutti siitä, että joillakin maahamme pyrkijöillä on ”pahat mielessä” ja että tämä pitää tiedostaa kun uhka-arvioita tehdään. Vanhan legendan mukaan talonmies Lalli surmasi englantilaissyntyisen piispa Henrikin, koska oli siinä käsityksessä että tällä oli pahat mielessä.

 

 

Vaarallista naiiviutta on ollut ennenkin, ja siitä on hyvä varoitella. Jo ennen suurta maahantulijoiden määrää on keskellämme liikkunut kantasuomalaisia, joilla on pahat mielessä. Satunnaisesti valitulla yksilöllä voi olla valmius pahan tekemiseen ihan hänen taustastaan riippumatta. Siksi me olemme sitä enemmän varuillamme, mitä vieraampia ihmisiä keskellämme elää. Vanhemmat ovat aina varoitelleet tyttäriään ja poikiaan naiiviuden vaaroista.

 

Maaseudun pikkukylissä ihmiset tunsivat toisensa ja pahan tekemisen riskit osattiin arvioida jokseenkin tarkkaan. Keskinäinen tunteminen paransi kykyä ennustaa toisten käyttäytymistä ja ylläpiti luottamusta. Ovet jätettiin lukitsematta. Autot ja polkupyörät pihalle avaimet paikallaan. Pikkulapset pitkille koulumatkoille turvallisin mielin.

 

Muutto maaseudun kylistä  kaupunkeihin on merkinnyt sitä, että ovi laitetaan lukkoon ja eikä avaimia jätetä auton virtalukkoon ja polkupyörät ankkuroidaan kettingeillä mihin milloinkin pahantahtoisen varkaan varalta. Kokemus on osoittanut, että pitkällä aikajänteellä niin on parasta tehdä. Pahat mielessä liikkuva tuntematon saadaan pidettyä aisoissa vain siten, että hänen muodostamansa uhka otetaan vakavasti.

 

Maaseudun pikkukylien elämänmuoto ei perustunut naiiviuteen vaan ajan kuluessa kertyneeseen elämänkokemukseen. Naiivia olisi toteuttaa tätä elämänmuotoa kaupungissa, jossa kokemus osoittaa, että uhka-arviot on tehtävä toiselta pohjalta. Kokemus muuttaa uhka-arviota, vaikka tietäisimme, että tuntemattomien ihmisten joukossa pahantahtoisten ihmisten lukumäärä olisi pieni.

 

 

Tarkoittaako vaatimus naiiviuden hylkäämisestä sitä, että epäluuloisuus on ainoa toimiva strategia tuntemattomia kohdatessa? Onko viisainta ajatella, että jokainen tuntematon vastaantulija saattaa olla varas, petturi, valehtelija ja hyväksikäyttäjä? Millaisen maailman me saamme aikaan, jos alamme ajatella, että meille tuntematon ihminen on paha, ellei hän pysty toisin todistamaan? Mitä vieraampi, sitä suurempi epäilys ja sitä suurempi todistustaakka hänellä on osoittaa, ettei hän ole paha? Näinkö se menee?

 

 

Kohtalokkain naiivius liittyy siihen, miten helposti kuvittelemme tietävämme mikä on pakolaisille hyväksi. Naiivia on kohdella tuota erilaisten tulijoiden joukkoa yhtenä massana, jolla on samanlaiset valmiudet, tarpeet ja odotukset. Naiivia on kuvitella, että he ovat omasta mielestään perillä silloin, kun saavat jonkin katon päänsä päälle ja jotain ruokaa vatsaansa. Naiivia on uskoa, että he kaikki ovat yhtä köyhiä ja surkeita, jotka ovat liikuttuneen kiitollisia mistä tahansa leivänmurusta joka heidän käteensä pudotetaan. Naiiviutta on myös ollut joidenkin tänne tulijoiden mielenlaadussa, kun odotukset suomalaisesta vastaanotosta ovat olleet ylioptimistiset.

 

Mitään naiivia ei ole siinä, että ahdistumme katsoessamme Syyrian pommituksia ja raunioituneita koteja. Mitään naiiviutta ei ole siinä, että silmämme kostuvat katsoessamme hiekalle ajautunutta pakolaislapsen ruumista ja lukiessamme uutisia, joissa Välimeri muuttuu hautausmaaksi.

 

Naiivia on uskoa, ettei yhteiskunnan henkisellä ilmapiirillä ole vaikutusta ihmisten elämään ja kuolemaan. Maassa maan tavalla tarkoittaa sitä, ettei Suomessa ihmisiä lain ja oikeuksien suhteen jaeta eri luokkiin heidän taustansa perusteella. Suomalainen oikeusvaltio kohtelee jokaista lain edessä lähtökohtaisesti yhdenvertaisesti. Tämä on meillä yhteisesti sovittu ”maan tapa”. Kaikki muu on meille vierasta. Alue, josta pakolaiset nyt tulevat, omaa toisenlaiset maan tavat. Siellä ihmisiä tapetaan ja heidän kotinsa tuhotaan heidän taustansa takia. Siellä henkinen ilmapiiri on kansakuntaa jakava ja pirstova. Meillä on syytä torjua pirstoutumiseen johtavat henkiset virtaukset.

 

 

Pirstoutuminen lähtee peloista. Poliisilla ja muilla viranomaisilla sekä tiedotusvälineillä on vastuu totuudenmukaisen tiedon välittämisestä yleisölle tilanteessa, jossa osa peloista kasvaa tarkoituksellisesti tai vahingossa levinneistä vääristä tiedoista. Naiivia olisi luottaa siihen, ettei kukaan tarttuisi ihmisten pelkoihin ja alkaisi hyväksikäyttää niitä omien ideologisten päämääriensä edistämiseksi. Tarvitaan luottamusta vahvistavaa viranomaistoimintaa. Tarvitaan vahva poliittinen tuki kovan paineen alla työskenteleville viranomaisille heidän palvellessaan suomalaisen oikeusvaltion parhaita arvoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Kohtalokkain naiivius liittyy siihen, miten helposti kuvittelemme tietävämme mikä on pakolaisille hyväksi."
---
Olisiko silti pikemminkin niin, että moni poliitikko kuvitteee tietävänsä, mikä on kansalalsille hyväksi? Sitä naiiviutta ei kansa hyväksy. Ja sekös ihmisiä harmittaa, kun heidän oma äänensä kaikuu kuuroille korville. Tutkija Markku Jokisipilä kuvaa moniongelmaista Eurooppaa ja sen huonokuuloisia ja naiiveja päättäjiä näin:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Keneltä se on poissa, jos kunnon dialogia - ilman naiiviutta - käytäisiin? Mitä rehti poliitikko pelkää tai häviää siinä, että hän aidosti haluaisi kuunnella ja ymmärtää ihmisiä?

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos kirjoituksesta ja varsinkin tulkinnastasi maan tavasta. Lähdin vuonna 2010 puolueestanne, kun puolueenne puheenjohtaja käytti sitä lausetta kuin isäntä, vai pitäisikö sanoa emäntä, jolla on alamaisia joita pitää opastaa "oikeen maan tapaan". Nyt ilahdun, kun luen että ainakin sinä ajattelet maan tavasta kuten minä. Vielä kerran kiitos!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Naivius ei ole viisasta.

On naivia kuvitella, että Suomeen tulevat huonosti koulutetut ihmiset Afrikasta ja lähi-idän arabimaista sopeutisivat -"kotoutuisivat" helposti suomalaiseen kulttuuriin ja elämänmuotoon. Tulijoille täytyy tietysti opettaa maan kieli ja kertoa Suomen laeista ja käyttäytymisestä. Heitä on myös autettava työllistymään. Tosiasia kuitenkin on, että he eivät koskaaan tule täysin sopetumiseen täkäläiseen elämään.

Jokaisessa maassa, missä on eri rotuja, on myös eri asuma-alueet eri roduille, - on china-towns, latino-quarters, black neighborhoods, jne. USA on kansojen "sulatusuuni" mutta se ei vieläkään toimi kunnolla, vaikka yritetty kyllä on. Kaikissa Euroopan suurkaupungeissa on jo muslimeilla omat alueensa ja Helsinkiin niitä on syntymässä hyvää vauhtia. Belgiassa eräs muslimialue osoittautui terroristien koulutuskeskukseksi.

Päättäjien on suhtauduttava tilanteeseen realistisesti.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Naiivisuus on nyt EU tasollakin myönnetty, arabikevään hehkutus on muuttunut ennenäkymättömäksi pakolaisaalloksi ja painajaiseksi, niin eurooppalaisille kun kivikauteen pommitettujen maiden asukkaille.

Minusta joka ikisen maahanmuuttaja on itse saavuttava luottamuksensa, eli maahanmuuttaja on ponnistettava tuplasti sen saavuttamiseksi kantaväestön verrattuna.

Puhun kokemuksista.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Naiiviutta on myös nostalgisoida pikkukylien entisaikain elämä jotenkin nuhteettomaksi ja idylliseksi.

Kaikki kyllä tiesivät kuka ahdistelee naapurikaupan apulaistyttöä ja kenen lapset menivät kouluun pitkissä paidoissa, jotteivät mustelmat näy. Mutta kun ei sopinut idylliin sen rikkominen vaan parempi oli luottaa jumalaan ja nimismiehen "ankaraan puhutteluun" jos rysän päältä sattui kiinni jäämään.

Tietysti kun kaipaa jotain millä demonisoida nykyaikaa ja kaupunkia niin kuviteltu maalaisidylli on siihen vallan sopiva.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Luotan tässä asiassa presidentin lausuntoon. Olemme olleet naiveja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Naiivius on näköjään myös tarttuvaa.

Naiivi blogikirjoitus, kun otetaan huomioon esimerkiksi ne kylmät tosiasiat, jotka paljastuivat "hiekalle ajautuneen pakolaislapsen ruumiin " takaa.

Tuon lapsiraukan isän on todellakin ponnisteltava enemmän kuin tuplasti saavuttaakseen luottamuksen kantaväestön keskuudessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tulisikin niitä Syyrialaisperheitä, ne onkin avun tarpeessa, siellä on järkyttävät oltavat.

Meille vaan on tullut n.65% elintason perässä olevia Irakilaisia ja Afganistanilaisia.

Jari Nyberg

"Mitään naiivia ei ole siinä, että ahdistumme katsoessamme Syyrian pommituksia ja raunioituneita koteja. Mitään naiiviutta ei ole siinä, että silmämme kostuvat katsoessamme hiekalle ajautunutta pakolaislapsen ruumista ja lukiessamme uutisia, joissa Välimeri muuttuu hautausmaaksi."

Ja kenenkähän syy on se, että Välimerestä on tullut hautausmaa? Minä syytän niitä poliitikkoja, jotka esittivät avokätisen kutsun kaikille elintasopakolaisille. Tämän jupakan symboliksi nousseen pakolaispojan isä lähti turvallisesta Turkista hakemaan Ruotsista ilmaista hammashuoltoa. Eikä tuo taatusti ollut ainoa tapaus. Pääministeri Sipilän talon piikkiin menee varmaan tuhansia tulijoita.

Sota on aina kauheaa, mutta yleensä ne loppuvat sotimalla. Suomessa meillä on siitä aivan omakohtaisia kokemuksia. Nyt näyttää siltä, että tämä käsittämättömän typerä ja naiivi pakolaispolitiikka tulee kohta tiensä päähän. Sota ei oikeuta turvapaikkaan paitsi täällä Suomessa ja muissa samanmielisissä maissa, joissa tunteet ovat täysin syrjäyttäneet sen vähäisenkin järjen, joka poliikoilla tunnetusti on.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Voit joko luottaa tuntemattomiin ihmisiin tai olla luottamatta. Henkilökohtainen valintasi ratkaisee koko elämäsi laadun ja sen miten toiset sinuun pääasiassa suhtautuvat. Kun kokemuksesta tiedät, ettei yksilö ole luottamuksesi arvoinen, niin häneen luottaminen olisi naiivia käytöstä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä puheenvuoro on mielenkiintoinen essee aiheesta, mikä on naiivia ja mikä ei. Kirjoittaja jättää usein sanomatta, mikä hänen mielestään lopulta on naiivia ja mikä ei - ja onko lupa olla naiivi.

Heti ensimmäisessä kappaleessa todetaan, että suomalaisten ei pidä olla naiiveja Isisin suhteen. Siellä tiedetään, että autamme Isisin vastustajia.

Toinen kappale on todella ajatuksia herättävä. Siinä puhutaan Lallista ja piispa Henrikistä, jolla Lallin mukaan oli "pahat mielessä". Samassa kappaleessa viitataan presidentti Niinistöön, joka kertoi, että joillakin maahantulijoilla on "pahat mielessä". Tarkoittaako kirjoittaja, että presidentti on kuin Lalli? Tämä kappale tuo myös assosiaatioita blogistin menneisyyteen.

Herää myös filosofinen kysymys, onko naiivi samaa kuin lapsellinen. Raamatussa sanotaan, että ellette tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan...

Christine Vallius

Naiivia olisi luottaa siihen, ettei kukaan tarttuisi ihmisten pelkoihin ja alkaisi hyväksikäyttää niitä omien ideologisten päämääriensä edistämiseksi. Tarvitaan luottamusta vahvistavaa viranomaistoimintaa. Tarvitaan vahva poliittinen tuki kovan paineen alla työskenteleville viranomaisille heidän palvellessaan suomalaisen oikeusvaltion parhaita arvoja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Turvapaikanhakijoiden tekemä lapsien ja tyttöjen ahdistelu on yleistä, sanoo poliisi.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145221649385...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vaarallista on typeryys,ja eu kolhoosin pakkopolitiikka.SE on ainoa syy suomen alennustilaan,ja sen syylliset löytyvät niistä puolueista jotka suomen ajoivat eun syliin,ja luovuttivat oman valuutan pois,ja suomen itsenäisyyden.Siitä ei ole kahta puhetta.

Imbesilli on taas se,joka ei näitä tosiasioita ymmärrä.Suomessa EI ollut mitään jatkuvaa kriisiä ennen euta,nyt ei muuta ole ollutkaan viimeiseen yli 20 vuoteen.EU elää ja pysyy pystyssä juuri näistä tehdyistä kriiseistä.Älkää sekoittako maahanmuuttajia näihin eun kansansiirtoihin,ja laittomasti maahan tulleisiin.Rikollisten pyörittämä ihmisten salakuljetus jne.ja viranomaisten aika menee kaivaessa suomalaisten taustoja.Hah,hah.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Maauseutu-kaupunki –asetelma ja selitysmalli on erityisen naiivi, vaikka se voi olla uskottava maassa , jossa ei edes ole suuria kaupunkeja.

Suurissa kaupungeissa, kuten Köln tai Hampuri, toteutetaan metronormatiivista elämänmuotoa, jossa toisilleen entuudestaan tuntemattomien ihmisten kesken vallitsee tietty luottamus.

Nyt sitten eräät tulijat tahallaan ja järjestyneesti tuhoavat tätä kaikkien erilaisuuden hyväksyvää metronormatiivisuutta. Silloin heidän on lähdettävä muualle.

Eurooppalainen sosiaalidemokraatti, Saksan varakansleri Sigmar Gabriel (SPD) vaatii lähettämään rikoksiin (= seksuaalisiin hyökkäyksiin) syyllistyneet turvapaikanhakijat kotimaihinsa kärsimään rangaistustaan. Miksi saksalaisten veronmaksajien pitäisi maksaa ulkomaalaisten rikollisten vankeudesta, kysyy varakansleri. Jos lähtömaat eivät ota tekijöitä vastaan, sitten Saksa leikkaa niiden kehitysapua.

”Warum soll der deutsche Steuerzahler die Haft für ausländische Kriminelle bezahlen, fragt sich der Vizekanzler. Falls Staaten ihre straffälligen Bürger ablehnen, will er die Entwicklungshilfe kürzen.“

Die Welt 07:26 – „ Gabriel fordert "Heimat-Haft" für ausländische Täter“, http://www.welt.de/politik/deutschland/article1507...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Hyvä että jaksat nostaa näitä esiin. Pitäisi tehdä uusi aloitus joka päivä jos energiaa ja aikaa riittäisi.

Suomessa ei vieläkään keskustella aiheesta mitään. Lehtijuttuja on, mutta politiikot vaikenevat mitä nyt sisäministeri Orpo heittelee sekavia latteuksia. On se aika käsittämätöntä, kun jo Saksankin 'vaikenemisen kulttuuri' taisi loppua ja puolueeseen katsomatta kärkipolitiikot puhuvat asioista asioina, lehtijuttuja ei kaunistella. Eikö Saksasta voisi ottaa mallia tässäkin kun niin monessa muussakin asiassa Saksaa peesataan?

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Toden totta.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-145221649385...

"HELSINGIN apulaispoliisipäällikön Ilkka Koskimäen arvion mukaan turvapaikanhakijat syyllistyvät usein Helsingissä häirintään ja ahdisteluun.

Kyseessä on laaja ja vakava asia, Koskimäki kertoo.

– Pakko tunnustaa se tosiasia, että jonkin sortin ilmiöstä tässä on kyse. Emme halua, että se ilmiö laajenee, Koskimäki sanoo Ilta-Sanomille.

Pakko tunnustaa se tosiasia, että jonkin sortin ilmiöstä tässä on kyse. Emme halua, että se ilmiö laajenee.
Ilmiöön liittyviä tapauksia raportoidaan Koskimäen mukaan muutamia kertoja viikossa. Tapauksia on todellisuudessa paljon enemmän, koska kaikkia ei ilmoiteta poliisille, Koskimäki arvioi.

ILMIÖ liittyy erityisesti Helsingin keskustaan ja sen yöelämään.

– Naisiin ja nuoriin tyttöihin käydään käsiksi, seurataan ja eri tavoin häiritään.

Koskimäen mukaan ahdistelun kohteeksi on joutunut myös lapsia.

– Kyllä on ollut ihan selvästi alle 15-vuotiaita käpälöintijutuissa ja suutelutapauksissa.

Alaikäisten uhrien todellista määrää on mahdotonta tietää varmasti.

– Ilmoitukset ovat tulleet vanhempien kautta, jos on ollut alaikäinen. On toinen juttu, uskalletaanko ikävästä asiasta kertoa vanhemmille.

Ahdistelijat ovat Koskimäen mukaan pääasiassa 18 vuotta täyttäneitä nuoria miehiä. Poliisi on pyrkinyt vaikuttamaan ongelmaan tekemällä valistustyötä vastaanottokeskuksissa.

– Haluamme antaa viestiä, että meillä on nollatoleranssi, ja että meillä kunnioitetaan naisia ja on tasa-arvo."

Ei mulla muuta

Käyttäjän OckuKuusava kuva
Ocku Kuusava

On tosiaan suurta naiviutta olla tajuamatta natsismin nousua.

Jouko Markula

Ei niitä mitään lisää muualta oteta..nää metelöitsijät ja pakoloiset täytyy saada ensin pois Suomesta.. Turvapaikanhakijat ei tappele, rähinöi, eikä tee rikoksia. Selvää uhriutumisen merkkiä täytyy pakolaisessa olla, eikä sellainen tee rikoksiakaan.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Otsikko kertoo totuuden. Naiivius on syy pakolais- ja terrorikriisille. :)

Taisto Pihlajamaa

Islam on uskonto siinä missä Kristinuskokin. Ainakin päättäjien kannattaisi vähän tutustua siihen. Jäisi jossittelut vähemmäksi.

Naiiviutta on. Esimerkkejä:

- Muslimi ei kotoudu. Jos hän sen tekisi, hänen täytyisi luopua uskostaan. Siitä taas Koraani on määrännyt kuolemanrangaistuksen.

- Vääräuskoisen naisen häpäiseminen ei Islamin mukaan ole rikos, päinvastoin.

Toimituksen poiminnat