Kantolalta

Schengen hyllylle - solidaarisuus arkkuun?

Euroopan unioni on joutunut keskelle jyrkkien ristiriitojen jännitekenttää. Osan jännitteistä se on luonut aivan itse suostumalla siihen, että jäsenvaltioita on jäänyt yhteisvaluutan ulkopuolelle. Punnasta kiinni pitävä Britannia on etääntynyt yhteisestä porukasta siinä määrin, että maassa järjestetään kansanäänestys EU:ssa jatkamisesta. Asetelma on historialliselta kannalta katsottuna vakava, kun Britannia on yksi yhteisön perustajajäsenistä. Jos Britit eroavat, on se merkki siitä, että EU on epäonnistunut keskeisessä tehtävässään sitoa  maailmansotien entiset vihollismaat yhteen.

Eurooppaa, EU:ta ja euroaluetta vaivaava talouskriisi ei ole pääosiltaan yhteisvaluutan seurausta. Kriisin juuret ovat Yhdysvaltain ja sittemmin myös eurooppalaisten pankkien holtittomassa luotonannossa. Yhteisvaluutta on kuitenkin osavastuussa. Valuutta-alueeseen kuuluminen teki euro-jäsenvaltioista pankkien silmissä vakavaraisempia kuin ne todellisuudessa olivatkaan. Esimerkiksi Kreikka sai lainaa halvemmalla kuin mitenkään olisi ollut perusteltua jos se olisi ollut oman valuuttansa varassa. Tämä oli yksi syy miksi maan velkaantuminen pääsi niin pahaan malliin ja miksi yksityisten pankkien luottotappiot alkoivat näyttää niin katastrofaalisilta erityisesti Saksan liittovaltion hallituksen näkökulmasta. Lopun tiedämmekin. Kreikan hätälainoitus ja tukipaketit. Nyt jo kolmas, jota sivumennen sanoen perussuomalaiset yksimielisesti tukivat eduskunnassa.

Kriisin myötä on selvinnyt, että (ainakin) euroalue tarvitsee valuuttansa tueksi yhteisempää talouspolitiikkaa. Pankkien vakavaraisuussäännöksiä kiristettiin. On säädetty yhteisestä kriisinratkaisumenettelystä. Pankkiunionin avulla luodaan yhteistä linjaa. Yhä useampien silmissä alkaa vahvistua näkemys liittovaltiokehityksen vauhdittamisen välttämättömyydestä, jotta nykyinen hyvinvointia vahingoittava epävakaus voitaisiin välttää.

Samaan aikaan vahvistuvat toisenlaiset äänenpainot. Ne, joissa kieltäydytään yhteisvastuun lisäämisestä ja korostetaan kunkin maan velvollisuutta kantaa vastuu omista veloistaan. Jäsenvaltioiden keskinäinen suhde ei perustu sinisilmäiseen luottamukseen vaan keskinäiseen epäilyyn.

 

 

Parhaillaan näyttää siltä, että EU:n jäsenvaltioiden keskinäistä luottamusta koettelee aivan uudella vakavuudella pakolais- ja siirtolaiskriisi. Syyrian, Irakin, Afganistanin, Keski-Afrikan, Etelä-Sudanin ja Libyan alueilta EU:hun suuntautuva pakolaisvirta on kasvanut järkyttäviin mittoihin. Kuluneen vuoden aikana Välimeren maat, Italia, Espanja ja Kreikka ovat joutuneet ottamaan vastaan merkittävän osan alueilta tulevista pakolaisista. Samaan aikaan esimerkiksi Libanon ja Turkki ovat paljon suuremman pakolaisvirran kohteina.

EU nimittää mielellään itseään arvoyhteisöksi. Pakolaistulva panee nämä arvot testiin nyt rajummin kuin osattiin koskaan kuvitella. Jäsenvaltioiden vastaanottamat määrät pakolaisia ovat hyvin erilaisia. EU:n sopiman politiikan mukaan turvapaikanhakijat rekisteröidään siinä maassa, mihin he EU:n alueelle ensimmäisen kerran tulevat. Ns. Dublin-menettelyn mukaan tulomaasta toiseen EU maahan siirtynyt voidaan palauttaa tulomaahan, koska kaikkia jäsenmaita pidetään turvallisina maina.

Nykyisessä tilanteessa taakka on siten Välimeren mailla. Erityisesti Italia on vedonnut EU:n solidaarisuuteen ja vaatinut, että taakkaa jaetaan jäsenmaiden kesken. Komissio on päättänyt vapaaehtoisesta taakanjaosta rajallisen määrän osalta. Suomen hallitus on enemmistönsä turvin suhtautunut myönteisesti tähän. Perussuomalaisten johto on syyttänyt tästä vastuullisen ministeri Orpon rikkoneen hallitusohjelman periaatteita.

 

Kuluneella viikolla sekä presidentti Niinistö että ministeri Orpo ovat julkituoneet arvelunsa siitä, että pakolaisvirtojen jyrkkä kasvu voi johtaa siihen, että EU:n jäsenmaat alkavat sulkea rajojaan. Pidän tällaista pohdiskelua realistisena. Schengen sopimuksen sisältämä vapaan liikkuvuuden periaate voitaisiin sivuuttaa poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Jos näin tapahtuu laajamittaisesti, mitä silloin tekevät Välimeren maat? Jääkö niille muuta mahdollisuutta kuin irtautua kansainvälisistä sopimuksista, jotka antavat turvapaikanhakijoille tietyt oikeudet? Jos EU:n jäsenmaiden keskinäinen solidaarisuus tämän pakolaisuudeksi määriteltävän väestöliikkeen hoitamisessa on olematonta, miten tulevat Välimeren maat toimimaan epätoivoisten ihmisten tulvan tullessa tsunamin lailla heidän rannoilleen?

 

Millainen arvoyhteisö me silloin Euroopan unionina olemme? Jos Schengen laitetaan hyllylle, vietetään samalla solidaarisuuden hautajaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"vietetään samalla solidaarisuuden hautajaisia."

Mistä ihmeen solidaarisuudesta kirjoitat, missä sitä on näkynyt? EU on kuin mafia, tekee tarjouksia joista ei voi kieltäytyä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

EU on siis vähän kuin antiPersu. Persut taas tekevät tarjouksia joista taas ei voi kuin kieltäytyä. Yleensä tosin eivät tarjoa mitään tarjouksia vaan pelkää valitusta.

Maahanmuuttovastaisten leiristä tässä odottelenkin ensimmäistä listausta niistä toimista joita he ehdottaisivat. Toistaiseksi on vain valitettu sitä miksi joku muu ei tee jotain.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Perussuomalaiset ovat EU-liittovaltio- ja maahanmuuttomyönteinen puolue. Tämä näkyy ja tulee jatkossakin näkymään selkeästi kyseisen puolueen hallituspolitiikassa ja äänestyskäyttäytymisessä eduskunnassa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #6

Ilmankos ovat olleetkin niin hiljaa niistä toimenpiteistä pakolaisten tulon estämiseksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

En ole persu ja olen esittänyt, että puolustusvoimien ylipäällikkö määrää puolustusvoimat suorittamaan rajavalvontaa, kun näistä orpopojista ei näy siihen olevan.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

EU on "sosiaalidemokraattinen projekti". Se tarkoittaa sitä että kaikki "taakat" tullaan jakamaan niin että rikkain 2% (banksterit ja mafia) omistavat lopulta kaiken!

Esa Niemi

Pakolaisuudesta on ainakin turhaa puhua, sillä harva Eurooppaan saapuva on pakolainen, eli pakolaisaseman saanut.

Ilkka Kantolan tulisi ensin opetella asia, josta puhuu ja sitten vasta puhua, niin tässä olisi jotain tolkkua.

Demareiden kannattaisi alkaa ajamaan suomalalaisten asioita eikä vaatia suomalaisten ääniä ajaakseen suomalaisten edun vastaista politiikkaa.

Ilkka Kantoa rehellisenä itselleen joutuu tunnustaman reaaliteetit ja, että harva turvapaikanhakija todetaan pakolaiseksi, joten hyväntahtoisuutamme käytetään hyväksi varallisuuden perusteella.

Jos varallisuus määrittelee ihmisarvon, niin demareilla on taas arvot nurinkurin. En kannata Kantolan ajausta jakaa ihmiset varakkaisiin ja köyhiin, vaan Geneven pakolaissopimuksen mukaan suojelun peruste eikä varallisuus on Eurooppaan pääsyn kulmakuvi.

Turvapaikasta kieltäytyneiden turvapaikanhakijoiden palauttaminen UNHCR:n pakolaisleireille hiljentäisi Välimeren ja oikeat pakolaiset saisivat resurssit.

Matias Härkönen

Toivottavasti Schengen laitetaan hyllylle. Minulle ei ainakaan ole mitään sitä vastaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin. Olisikin syytä palauttaa mieliin, miksi tuo sopimus ylipäätään solimittiin ja ketä varten.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämä kysymyksenasettelu on kohdallaan:

"Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa? Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia", Niinistö sanoi toissa päivänä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/105935-turvapaikan...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Niinistöllä ajatus on mukana, pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Se on realismia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niinistö voi puolustusvoimien ylipäällikkönä antaa pikaisen vastauksenkin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Jos eteläraja laitetaan kiinni, niin miten mahtaa olla Itärajan kanssa. Siirtyykö reitti sitten kulkemaan Venäjän kautta sen EU-naapureihin. Näin EU:n ulkorajalla toimenpiteitä mieteittäessä lienee syytä muistaa tämä maantieteellinen tosiasia.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Etelärajaa Turkin ja Kreikan välillä tuskin saadaan kiinni. Merimatka 15 - 20 km, lähimmille saarille ja joka vuorokausi tulee noin sata kumivenettä yli.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Saksa on virallisesti ilmoittanut skippaavansa Dublinin sopimuksen - he ottavat vastaan, en tiedä millä eellytyksin, vaikka maahan oltaisiin tultu jonkin muun EU-maan kautta. Dublinin sopimus on muutenkin kuollut kirjain.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU:lla ei ole muuta keskinäistä solidaarisuutta kuin kauhun tasapaino eli jatkuvasti kasvaneiden keskinäisten riitojen selvittelemistä yhä huononevilla ratkaisuilla: siis ns. tölkin potkimisella. Siitä on jo vuosien ajalta kokemusta.

Mitä tulee pakolaiskysymykseen, eiliset YLE:n pääuutiset ensi kertaa lipsautti Serbian ja Unkarin rajamailta EU:n läpi kulkevan haastattelun, josta käy ilmi, että itse asiassa Schengen-pykälistö ja komission julistukset ovat kuin suora kutsu muuttaa EU:n (tällä hetkellä) vauraimpiin maihin:

"Päämääräni on Saksa. En halua antaa sormenjälkiäni Unkarissa, sillä muuten en voi hakea turvapaikkaa toisesta maasta. En halua jäädä Unkariin koska elintaso on siellä matala." (6:30-->)

Rehti syyrialaismies, joka tuntee Schengen-säännöt kuin omat taskunsa. Toivottavasti YLE:n toimittaja ei saa kenkää...
http://areena.yle.fi/1-2397053?autoplay=true

Kuten blogisti otsikoi, ajatus Schengenin hyllyttämisestä voi saada paljonkin kannatusta? Ei kai komission tai EU-pykälistön typeryys solidaarisuutta lisää, vaan saattaa murentaa sitä ja koko unionia?

Käyttäjän ilkkatapani kuva
Ilkka Kantola

Korjaus blogitekstiini: Perustajajäseniä 1952 olivat tietysti Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Iso-Britannia liittyi yhteisöön vuonna 1973. No, tästä huolimatta brittien lähtö olisi kova juttu.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitä ihmettä passivapaudella ja solidaarisuudella on tekemistä keskenään?

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Mikä passivapaus? Lentoyhtiöt vaativat passia, ja muut matkustustavat ovat joko liian kalliita tai edellyttävät kykyä nukkua istuallaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

20 vuotta tässä on tölkkiä potkittu eikä olla saatu muuta aikaan kuin työttömyyttä, velkaa ja yhteisvastuuta. Kuinka suurena mahdollisuutena näet siirtymisen yhteisverotukseen ja tulonsiirtoihin? Liittyvätkö Ruotsi, Englanti ja muut euron ulkopuoliset maat samalla yhteisvelkavaluuttaan ja siis yhteisvastuuseen? Toivotonta taitaa olle EU:n tulevaisuus jos realisteja ollaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tulijoiden kannalta pelkään kaikista pahinta, kun kansallisvaltiot pakotetaan ottamaan nämä pakolaiset vastaan solidaarisuuden nimissä ( yhdenvertaissuden nimissä ).

Tästä ei voi koitua mitään hyvää. EU:n päättäjillä näyttä olevan paperit sekaisin, politiikalla tätä asiaa ei hoideta. Tässä tarvitaan toimen piteitä, joita politiikot eivät kykene tekemään.

Pitäiskö asia antaa ammattilaiten hoidettavaksi?, mielestäni kyllä.

Eurooppaan on tulossa uusi 1930-40 luvun henki, toivottavati ei, jos näin jatketaan, tulijoiden kannalta lopputulos on todella huolestuttava.

Ottavatko nykyiset EU:n päättäjä jonakin päivänä, vastuun teoistaan ja omista päätöksistään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos EU:sta ja eurosta eroamisen sanotaan nyt olevan ns. mahdotonta, niin EU:lla on täysi syy laatia elegantit säädökset mahdollisuudella erota toisesta tai molemmista, kun jäsenmaa kokee po. yhteisöt itselleen turhiksi tai haitallisiksi.

Muutenhan tämä yhteisö on kuin kansojen vankila - lännen oma Comecon'in tai Varsovan liiton yhdistelmä - josta pääsee irti vain väkivalloin.

Aitoa solidaarisuutta ei synny uhkaamalla, kiristämällä tai lahjomalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olet sitten sitä mieltä, että Comeconin ja Varsovan liiton pääongelma oli vapaa liikkuvuus?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Taisi olla ns. Moskova-riippuvuus. :-)
Veljellisestä sosialistisesta avusta irti pääsy kesti pari sukupolvea. Ehkä lähinnä NL:n armeijan voi sanoa liikkuneen vapaasti rautaesiripun takana, usein kutsumatta?
EU:kin alkaa vasta nyt korjailla aiemmin ylistettyjä virheitään.
http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt+tuli+kova+li...

Taisto Orre

EU:sta voi sääntöjen mukaan erota. Eurossa sellaista pykälää ei ole. Eiköhän yhteisöstä eroaminen kuitenkin johtaisi eurosta erottamiseen?

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Olipa mukava lukea kirjoitus, jossa oivalletaan-paradoksaalista kyllä-pitkäntähtäimen ratkaisu eli federalismi. Silloin olisi potentiaalia hallita myös rajakysymykset, sisäiset maahanmuuttokysymykset ja laittaa muun kansainvälisen yhteisön kanssa Syyria ja Assad sekä Irak järjestykseen ja taata syyrialaisille ja irakilaisille turva kotimaissaan.

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Demarit hautasi lopullisesti solidaarisuutensa omia kansalaisina kohtaan hallituksessa ollessaan ja siinä syy vaalitappiollenne .

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Jos Schengen laitetaan hyllylle, vietetään samalla solidaarisuuden hautajaisia." Miksi tuo sopimus solmittiin? Miksi solmittiin passivapaus Pohjoismaiden välille jo paljon aikaisemmin? Vastaan: jotta eurooppalaiset saisivat liikkua vapaasti yhdestä Euroopan maasta toiseen. Ei näitä sopimuksia solmittu kehitysmaista tulevia varten. Ei Schengen-sopimuksella ja nykyisellä ihmistulvan näemmä täysin vapaalla ja holtittomalla liikkumisella ole mitään tekemistä keskenään. Laittomia tulijoita nuo kaikki ovat. Punaisen ristin paketit heitetään maahan, kun niissä on risti, kovaan ääneen huudetaan, että "minulla on oikeus olla täällä ja jäädä tänne", Calais'ssa kuorma-autoista revitään tavaroita ulos, jotta nämä laittomat tulijat pääsisivät Brittein saarille, koska Ranskassa sosiaaliturva on huono. Katsokaa muitakin ohjelmia kuin Ylen ja lukekaa muitakin lehtiä kuin suomalaisia, esimerkiksi tanskalaisia laatulehtiä Berlingske ja Jyllands-Posten. Täältä kaukaa näkee asiat ilmeisesti selvemmin, kun tiedonvälitys ei ole värittynyttä. "Solidaarisuus" johtaa sellaiseen soppaan, jota ei ilman aseita selvitetä. Tätäkö tässä aivan tosissaan halutaan? Lisää junaterrorismia, charlie hebdoja, kosher-myymälöiden valtauksia ja murhia? Rajavalvonta voimaan, siitä on poikkeustilanteessa jopa sisäministerillä oikeus tehdä päätös. Kaikki tämä puhuminen tekojen sijasta johtaa tilanteeseen, josta ainoa pääsytie on aseellinen ratkaisu, ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Taisi olla muuten ensimmäinen kommentti, jossa ymmärrettiin miksi tämä Schengen on katkolla.

Toisin kuin edustaja Kantola esittää, kyse ei ole ihmistulvasta niinkään. Kyse on siitä, mistä nämä lisäykset tulevat. Amsterdamin ja Pariisin junamatkalla ollut AK-47:lainen marssi junaan yhdeksän täyden "solidaarisuuslippaan" kanssa ja tuli vain kanssamatkustajien toimesta estetyksi.

Espanjassa hänet tiedettiin potentiaaliseksi häiriötekijäksi. Silti hän pääsi Ranskaan, jonne tiedot päätyivät. Sitten mies katosi ja palasi. Eikä yksikään viranomainen voinut mitään.

En tiedä, mikä on edustaja Kantolan kanta asiaan: tulisiko meidän aina luottaa siihen, että pari Yhdysvaltain merijalkaväen koulutuksen saanutta on lomamatkailemassa aina kaikilla ratikka- ja junamatkoilla, jotta turvallisuuden tunne kohenisi edes hieman?

Taisto Orre

Pahinta on että oma maamme jakautuu kahtia ja tuhoutuu. Shengen tarkoitettiin aivan ja pelkästään Euroopan kansalaisille. Nykytilanteessa se pitäisi krtisanoa.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Hei hei vaan vaan SOLIDAARISUUS.

Ei tuu ikävä

Kari Ahveninen

Solidaarisuus ja kaiken maailman sosiaalitoimistona toimiminen ovat aika kaukana toisistaan.
Shengenin sopimus luotiin tarkoittamaan EU:n omaa väestöä, eikä suinkaan toimimaan kolmannen maailman kauttakulkukanavana.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos naapurit sopivat keskenään, että voivat lainata toistensa työkaluja ja kulkea toistensa pihoilla ei se automaattisesti tarkoita, että pitempimatkalaiset, öiseen aikaan liikkuvat Hiace-miehet olisivat sinne talliin tervetulleita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Dagens Nyheterin pääkirjoitus tänään samasta aiheesta: "Fortsätter länderna att agera som om det europeiska samarbetet var en tävlan i att plocka russinen ur kakan kommer dess fundament av gemenskap att vittra sönder."

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/den-fria-rorli...

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Nyt näyttää siltä, että romanialainen autonkuljettaja on kuskannut Schengenin sopimuksen turvin Itävaltaan yli 70 henkilöä, joilla ei olisi ollut oikeutta matkustella vapaasti Schengen-alueella.
Kaikki nuo laittomat matkalaiset, joukossa huomattava määrä lapsia, ovat nyt tukehtuneet hengiltä.

Nyt kysynkin toveri Ilkka Kantolalta, missä kohdin tässä nyt on toteutunut solidaarisuus apua tarvitsevia pakolaisia kohtaan?
Eikö olisi parempi, että poikkeustilanteissa, kuten Schengen-sopimus antaa mahdollisuuden, rajatarkastukset voidaan ottaa tilapäisesti käyttöön?
Eikö tilanne, jossa EU:n alueelle vyöryy hallitsemattomasti satojatuhansia ihmisiä, ole poikkeuksellinen?

Vaikuttaa siltä, ettei kansanedustaja Kantola ole lainkaan sisäistänyt Schengenin sopimuksen tarkoitusta.

Suomestakin, johon sentään on vain vähäisessä määrin saapunut pakolaisia, tai sellaisiksi tekeytyneitä, on jouduttu palauttamaan poikkeuksellisen paljon väärin perustein tänne pyrkineitä; viimeksi Lappeenrannasta on palautettu 19 albaania ja lisää joudutaan palauttamaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Eikö olisi parempi, että poikkeustilanteissa, kuten Schengen-sopimus antaa mahdollisuuden, rajatarkastukset voidaan ottaa tilapäisesti käyttöön?"

Olisi.

Mistä siis päättelet, ettei Kantola ole sisäistänyt sopimuksen tarkoitusta? Ja miksi sopimus siis pitäisi hyllyttää?

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

miksi sopimus siis pitäisi hyllyttää?"

Niin, miksi? En ainakaan minä ole sellaista esittänyt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt tämäkin on sanottu ääneen: jos Baltian maat haluavat tulevaisuudessa solidaarisuutta länneltä, niiden tulee kantaa oma vastuunsa pakolaisista (Carl Bildt)

http://www.la.lv/bilts-ja-baltijas-valstis-nakotne...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Onneksi on ruotsalainen, eikä suomalainen. Olisi todella tiukka paikka palata Kreikkaan, jos moiset älyttömyydet tulisi Suomesta.

Niemi Seppo

Siinä entinen pappi ja nykyinen demari ajaa menneellä junalla.
Ongelmat ovat olleet näkyvissä, kumma ettei se signaali ole tavoittanut.
Mehän olemme demareita, me verotamme, auringon nousu on seuraava turpilaisen veroehdotus.
Näistä ongelmista antoivat yleisönosastot hälyytyksen.
Osaavathan ihmiset lukea muitakin lehtiä kuin täällä ilmestyy.
Onneksi akreditoidaan sinut ehkä siunaamaan Itävällssa löytyneet.
Radikaalina rasistina, ihmettelen miksi on Dublinin sopimus allekirjoitettu.
Ihmiset jotka tarvitsevat ns kansainvälistä apua ja suojelua, menettely on kirjattu kyseiseen sopimukseen.

Toimituksen poiminnat