Kantolalta

Yhteiskunnan avoimuus on keskeinen arvo

Norjalaisen Öyvind Strömmenin kirja Äärioikeisto, vastajihadismi ja terrorismi Euroopassa on ajankohtainen. Kirja on julkaistu 2011. Sytykkeenä kirjaan on ennen muuta Breivikin Oslossa ja Utöyan saarella 22.7. samana vuonna toteuttamat terrori-iskut. Pohjoismaisen ministerineuvoston tuen mahdollistama suomenkielinen käännös (Tammi) on vuodelta 2013. Suomenkieliseen versioon kirjoittaja on lisännyt jälkisanat suomenkielisille lukijoille.

 

Kirjoittaja pohtii suomalaisten koulusurmaajien, Auvinen ja Saari, yhtäläisyyksiä ja eroja Breivikiin. Merkittävä ero on se, että koulusurmaajien kohteiden valinnat eivät perustuneet poliittiseen ideologiaan. Muut lyhyet viittaukset Suomeen liittyvät perussuomalaisiin, joista Jussi Halla-aholta mainitaan yksi sitaatti. Halla-ahon kirjoittelulla nähdään yhtymäkohtia ”vastajihadistien” ajatteluun, jossa ”monikultturismin” nähdään merkitsevän islamin voimistumista länsimaissa. Halla-ahon mielestä länsimaisen sivilisaation on valittava sodan ja ”monikultturismin” edistämisestä seuraavan tuhoutumisen välillä

 

Strömmen nostaa esiin myös nimimerkki Väinämöisen blogikirjoittelun, jossa näkyy äärioikeistolaiseen ajatteluun pohjautuva terrorismin uhka. Nimimerkki kirjoittaa: ”Pitäisi muodostaa organisaatio, joka kylmäverisesti, häikäilemättömästi ja asiaan sitoutuen hoitaisi tehtävää. Organisaation olisi pystyttävä tuottamaan väkivaltaa riittävä määrä. Sen olisi kestettävä viranomaisten solutus, ilmiantajat, modernin rikostutkinnan haasteet sekä muut yhteiskunnan viranomaisen aikaansaamat vastatoimet ja silti kyettävä jatkamaan toimintaa.” Strömmenin mukaan tällaisten tekstien vaara on, että ne provosoivat jonkun mieleltään häiriintyneen ryhtymään sanoista tekoihin.

 

Jyväskylässä äärioikeiston mielenosoituksen yhteydessä tehty suunniteltu hyökkäys tiettyjä henkilöitä kohtaan osoittaa, että äärioikeiston aiheuttama väkivallan uhka on todellinen. Uhka näyttää rakentuvan pohjoismaisen äärioikeistolaisuuden yhteistyön varaan. Jyväskylässä poliisi pidätti muiden ohessa kaksi ruotsalaista epäiltyinä väkivaltaan syyllistymisestä.

 

Strömmen osoittaa laajoihin nettikeskusteluihin perustuvassa kirjassaan, miten nykyinen äärioikeistolaisuus Pohjolassa ja Euroopassa nojaa käsitykseen islamisaation uhasta. Taustaideologia perustuu salaliittoteoriaan siitä, että Eurooppaa ollaan poliittisten johtajien toimin suunnitellusti muuttamassa kristitystä Euroopasta islamilaiseksi Euroopaksi, ”Eurabiaksi”. Muslimien pyhän sodan, Jihadin, vastapainoksi syntyy vastajihadistinen liike. Ääri-islamististen väkivallantekojen ja terrorismin vastapooliksi rakentuu valmius äärioikeistolaiseen väkivaltaan ja terroriin.

 

On tunnettua, että Breivikin terroritekojen motiivi oli poliittinen. Iskut oli suunnattu hallitusta ja erityisesti työväenpuoletta vastaan, joiden Breivik katsoi olevan vastuussa siitä, että islam saa yhä enemmän näkyvyyttä Norjassa. Sitaateillaan nettikirjoituksista Strömmen osoittaa, ettei Breivik ollut yksin ajatuksineen. Breivikin puolustusasianajajana oikeudenkäynnissä toiminut Geir Lippestad lausui tuomion antamisen jälkeen: ”Breivik ei suinkaan ole yksin tuollaisten mielipiteiden kannalla. Mielestäni meidän on koko Euroopassa keskusteltava siitä, mitä teemme kaikenlaisille äärisuuntauksille, niin uskonnollisille kuin poliittisillekin. Meidän on tehtävä tälle asialle jotakin, tai sitten varsin pian räjähtää jälleen pommi.”

 

Kirjan ehkä keskeisin viesti on, että äärioikeiston poliittisesti motivoidut väkivallanteot ja terrori-iskut eivät ole vain yksittäinen ilmiö. Erilaiset antijihadistiset, kansallismieliset  ja äärioikeistolaiset järjestöt ja nettikirjoittelu muodostavat henkisen ja aatteellisen todellisuuden, joka lisää poliittisesti motivoidun väkivallan todennäköisyyttä yhteiskunnissa.

 

Norjan ratkaisu Utöyan jälkeen oli yhteiskunnan elämänmenon jatkaminen mahdollisimman normaalina. Norjalaisen yhteiskunnan avointa ja kulttuurien moninaisuutta sallivaa perusmallia ei ruvettu muuttamaan. Pohjoismaisen oikeusvaltion perusrakenteet pidettiin ennallaan vaikka joitakin turvallisuusvalmiuksia korotettiin.

 

Uskon että tämä on oikea tapa toimia. Yhteiskunnan avoimuus on keskeinen arvo. Mielipiteen- ja sananvapaudesta sekä kokoontumisvapaudesta tulee pitää kiinni. Yksilöiden ja erilaisten yhteisöjen moninaisuudelle on annettava tilaa yhteiskunnassa. Oikeus erilaisten kulttuurien, katsomusten ja uskontojen harjoittamiseen on turvattava silloin kun näiden harjoittaminen ei ole vastoin voimassaolevia lakeja ja asetuksia. Väkivaltaan on puututtava pontevasti laillisen esivallan taholta. Lainsäädännöstä on jatkossakin päätettävä demokraattisessa järjestyksessä eikä minkään vähemmistön tai ääriryhmän väkivaltaisen painostuksen uhan alla.

 

Kaikilla yhteiskunnan tasoilla on tehtävä jatkuvaa työtä perusteettomia pelkoja synnyttävän propagandan voittamiseksi rehellisen informaation ja rakentavan erilaisuuden kohtaamisen kautta. Mitä paremmin pystymme torjumaan pelot, sitä vähemmän jää eväitä ääriliikkeiden kasvulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

"Jyväskylässä äärioikeiston mielenosoituksen yhteydessä tehty suunniteltu hyökkäys tiettyjä henkilöitä kohtaan osoittaa, että äärioikeiston aiheuttama väkivallan uhka on todellinen."

Nyt rupesi kiinnostamaan. Mistä blogisti tietää että hyökkäys oli suunniteltu. Yksi uhrihan oli ns. äärivasemmiston taparikollinen joka vaan "sattui" paikalle ja jota jokainen media oli heti valmis kuuntelemaan ja siteeraamaan tutkimatta sen kummemmin taustoja.

Kun esittää jotain niin silloin pitää olla valmis myös esittämään todisteet tai tekee itsestään pellen. Vastausta odotellessa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Blogistilla tuskin on aikaa vastailla teille trolleille, mutta minä voin toteuttaa mielipiteenvapautta tässä kohtaa. Osun itsekin Sokoksen nurkille aika usein ja keskustaan vielä useammin, joten jos natsit siellä marssisivat niin kohtaamisen todennäköisyys olisi aika suuri. Salaliittoteorioiden avulla hyökkäystä vähätteleville tietysti olisi tarpeen ajatella etteivät muut kuin natsit satu pyörimään kaupunkien keskustoissa.

Suunniteltu hyökkäys taas todennäköisesti oli ja harjoiteltu. Muuten koko lauma tuskin olisi käynyt kimppuun kerralla ja organisoidusti hakkaajia suojaten. Ei niiden kyvyt sellaiseen ilman harjoittelua ja etukäteissopimista riitä.

Parhaiten itsestään tekee pellen kun ainoa tarjonta täällä blogistanissa on selitellä miksi natsien kuuluikin joku hakata tai vähätellä sitä. Joten hyvin onnistuit taas kerran tekemään itsestäsi pellen.

Minä taas kysyisin sinulta, että vaikka näitä natseja olisikin aivan erikseen ja tarkoituksella provosoitu, niin miksi se siltikään oikeuttaisi heidän toimiaan?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Hyvä kirjoitus. Viha retoriikka ja sen eteen tehty propanda on tässä maassa ollut hyvin aktiivista. Se ei hymistelemällä ja vähättelemällä lopu, mutta kalvaa kyllä yhteiskuntaa sisältä kuin syöpä. Ainoa mikä siihen auttaa on avoin mielipiteenvapaus, jota ei saa loiventaa vaikka rasistista propagandaa elantonsa eteen suoltavat kuinka uhriutuisivat ja valittaisivat.

Rehellisellä ja avoimella informaatiolla voidaan kontrata niitä, jotka tarkoituksella levittävät väärää informaatiota. Siten tehdään ihmisille selväksi, ketkä ovat ne jotka ovat oman uransa ja elantonsa vihapolitiikan avulla tehneet.

Jouni Nordman

Miten rauha yleensä tehdään? Eikö tässä ole myös omien virheiden tunnustaminen oleelistakin, sillä niin kauan kuin ei osata nähdä sitä mikä toisille lietso taistelua, niin ei myöskään osata siihen keskustelua muodosta.

Eli silloin kun pystytään tunnustamaan m8nikultuurisuuden tuomat ongelmat, myös saadaan muodostettua sellaista monikultuurisuutta joka näitä mahdollisimman vähän aiheuttaa, jolloin vain hyvin marginaali ryhmä jää tätä vastustamaan, joka 8n se ryhmä jolle ei käy mikään.

Toimituksen poiminnat