Kantolalta

Me tulemme vielä!

Lupausten synnyttämä kansalaisliike – perussuomalaiset - näyttää kasvavan tai ainakin vakiintuvan. Ajoittaiset säröt lupaajan imagossa eivät ole poistaneet lupausten vetovoimaa.

Muutosta parempaan lupaavat kaikki puolueet. Niin ovat luvanneet ennen ja lupaavat vastedeskin. Houkuttelevimmalta tuntuu silloin puolue, joka ei ole vielä koskaan voinut lupauksiaan pitää eikä niitä pettää. Muut tiedetään, mutta odotukset kohdistetaan tähän yhteen, jonka retoriikka on juuri niin vaikuttavaa kuin vastuun kannosta sivussa olleen liikkeen retoriikka vain voi olla.

Ero Keskustaan on silmiinpistävä. Puheenjohtaja Sipilää voi moittia pidättyvyydestä kantojen ottamisessa. Mutta vaikuttavasta retoriikasta häntä ei voi tuomita. Puolueessa ollaan tietoisia hallitusvastuun peilistä, jossa ontto retoriikka näyttää irvokkaalta ja synnyttää peilikuvassa myötähäpeää.

 

Retoriikalla, puhetaidolla, vaikutetaan ihmisten asenteisiin, odotuksiin ja toiveisiin. Retoriikka ei kuitenkaan ole koko totuus politiikasta. Politiikka on tekoja. Politiikka on valintoja eri vaihtoehtojen välillä. Retoriikalla on löysä suhde tosiasioihin. Se valikoi tosiasioista ne, jotka tehostavat retoriikan vaikuttavuutta. Politiikan sen sijaan tulee ottaa huomioon kaikki tosiasiat, koko arki. Retoriikka on parhaimmillaan taidetta ihmisten unelmilla. Politiikka on mahdollisen taidetta. Ei mahdottoman.

Mennyt vaalikausi osoitti tämän poikkeuksellisen kirkkaasti. Hallituksen keskeiset, isot hankkeet osoittautuivat mahdottomiksi toteuttaa. Retoriikka, kuten kuntauudistuksen huolellisesti kirjoitetut tavoitteet ja perustelut, eivät kyenneet murtamaan todellisuutta, joka ilmenee kuntapäättäjien asenteina ja perustuslain säädöksinä. Sote-uudistuksen tavoitteita oli helppo puolustaa, mutta keinojen kohdalla tosiasiat kävivät ylipääsemättömiksi. Tarkoitus ei pyhitä keinoja, retoriikka ei voita tosiasioita silloin kun ollaan vastuussa.

On korkea aika sille, että retoriikkapuolue joutuu peilin eteen. Aika on juhlia vaalivoittoa ja aika ryhtyä hoitamaan maan asioita. Puolue, joka vaalikaudesta toiseen ylläpitäisi suosiotaan oppositiossa ollen, olisi käenpoika suomalaisessa demokratiassa. Elää sillä, että toiset tekevät raskaimmat työt. Itse ei ole valmis likaamaan käsiään vaan odottelee seuraavia juhlia.

 

Sdp:lle olisi oman haudan kaivamista pyrkiä hallitukseen perussuomalaisten jäädessä oppositioon. Meidän tappiomme syy on vaikeassa hallitustaipaleessa. Saimme tosin hyviäkin päätöksiä aikaan, mutta ne jäivät ikävien varjoon. Hallituksen kunnianhimoisimmat hankkeet eivät edenneet. Niitä yritettäessä oppositio sai aineksia retoriikalleen. Epäonnistuminen antoi kuvan kyvyttömyydestä päätöksiin. Meille olosuhteet olivat vaikeat. Sekä ulkoinen ympäristö, että hallituksen sisäinen ympäristö olivat meille haasteellisia. Mahdollisuuksia selkeisiin Sdp:n onnistumisiin oli liian vähän.

En usko, että kyse on isosta muutostarpeesta puolueen poliittisessa linjassa. Vasemmistoliiton tappio osoittaa mistä suunnasta ei ole löydettävissä menestystä. Perussuomalaiset menestyvät nyt kansallismielisemmällä retoriikallaan, mutta en toivo meidän seuraavan sitä tietä. En näe että Sdp:llä on muuta tietä kuin asiapohjaisuus. Retoriikan tulee nojata tosiasioihin ja lähteä siitä, että palaamme vielä hallitusvastuuseen.

Koska olemme demokratiassa, Sdp:n tulevaisuus on kansalaisten käsissä. Vaaleissa meitä verrataan muihin puolueisiin. Asiallinen vertailupohja saadaan vasta sitten kun perussuomalaiset, nykyinen retoriikkapuolue, on kantanut hallitusvastuuta yhden vaalikauden. Kansalaisten vaaleissa antama tuomio on oikea. Siitä ei ole valitusoikeutta. Mutta Sdp:n kannalta reilumpi tuomio saadaan vasta sitten kun retoriikkapuolue on kantanut vastuuta vaalikauden ajan. Sitten kun kansa tietää miten lupaukset on pidetty.

 

Nyt ei ole masennuksen aika. Sdp:llä on vaalitappiosta huolimatta riittäviä syitä vahvaan itseluottamukseen. Me tulemme vielä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän PiiaNoronen kuva
Piia Noronen

Ilkalta loistava analyysi tilanteesta. SDP:n paikka on selvästi oppositiossa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Hyvä analyysi. On helppoa tehdä politiikkaa kun ei ole vanhoja syntejä. Kun ei ole tehnyt mitään, ei ole tehnyt virheitäkään. Saa nähdä kuinka Soinin porukka saa muutettua viiden vuoden vollotuksen ja valituksen asioiden eteenviemiseen. Muutos tarttis varmaan valittaa jostain -puolueesta tarttis varmaan tehdä jotain -puolueeksi ei tule olemaan helppo.

Pekka Iiskonmaki

SDP:n paikka on oppositiossa. Sieltä on hyvä seurata alkavaa lakkorallia kansan parhaaksi.

Suomen etu ei ole AY -liikkeen etu ja SDP on aina myötäillyt AY -liikettä.

Persut työväenpuolueena eivät uhkaile koko yhteiskuntaa lakkorettelöillä. Siinä on suurin ero näillä kahdella työväenpuolueella.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Mahtaisiko tämä SDP:n ja ay-liikkeen samansuuntaisuus johtua siitä, että toimijoissa on paljon samoja ihmisiä. AY-liiike ajaa työntekijöiden etuja suhteessa yhteiskuntaan ja omistajiin. SDP taas on koko historiansa ollut työtä tekevän kansanosan asioita ajanut puolue. Vaikka muiden puolueiden retoriikasta sitä ei ensisilmäykseltä huomaa, niin käytännön tasolla kilpailua on aika vähän sillä sektorilla.

Persut taas ovat ihan puhtaasti EK:n bulvaaneja ja työväenpuolue konsepti pelkkä päälle liimattu naamio. He eivät uhkaile lakoilla kun ovat jo etukäteen luovuttaneet vallan yksipuolisesti työnantajapuolelle. Työntekijöiden asioista huolehtiminen vaatisi nimeomaan tekoja ja räksytyksestä ei ole siinä mitään apua. Nyt sitten pitäisi todistaa löytyykö Persuista tekoja vai ovatko edelleen pelkkiä räksyttäviä politiikan pikkupiskejä. Sanoista tekoihin käy Persujen tie, ja se tie näyttää kovin kivikkoiselta ja kuoppaiselta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Iiskonmaki

Minä jo hetken uskoin Jutta Urpilaiseen, että hajurakoa saattaisi syntyä Ay mafiaan. Ehkä sitä syntyikin, mutta se huomattiin vain mafian piirissä.Hakaniemi toimi nopeasti.

Antti Rinteen puskeminen demareiden puheenjohtajaksi oli puhtaasti mafian operoima. Hakaniemessä nähtiin, että Heinäluoma ei pystynyt eduskunnan puheenjohtajan paikalta vaikuttamaan tarpeeksi eikä Ihalainen sen kummemmin kun Laurin aika meni kokonaan surukahvien juomiseen irtisanomispaikkakunnilla.

Rinteen junttaaminen ministeriksi eduskunnan ulkopuolelta on yksi Suomen ay-liikkeen härskeimmistä operaatioista. SDP:n piirijohtajat saivat palkkansa, yhden Suomen historian heikoimmista ministereistä. Puolueen lojaalisuuden petoksen hinta on oppositio ja demareiden historian heikoin vaalitulos.

Pekka Iiskonmaki

''Rinteen junttaaminen ministeriksi eduskunnan ulkopuolelta on yksi Suomen ay-liikkeen härskeimmistä operaatioista''

Ihalainen istui ministerinä ja haukotteli, kun ei tullutkaan 100.000 uutta työpaikkaa. AY -liike paljasti karvansa. Demokratia ei niitä kiinnosta.

Ei ne asiat rettelöimällä parane. Ilkka Kantolan toive on turha. SDP tulee uudella vaalikaudella lakkoilemaan itsensä pienten sarjaan.

Loikkaus Persuihin voi pelastaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsio, tuo kirjoituksesi loukkaa tuhansia luottamusmiehiä ja ihmisiä jotka omaa aikaansa ay-liikkeen eri tehtävissä käyttää. Miksi suomessa tarvitaan niin vahvaa ay-liikettä, no, ei tarvitse kun lukea Varsion ja Iiskonmakin kommentteja jotka ovat kuin suoraan 30-luvulta, suojeluskuntalaisten suusta, hyi helvetti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Ilman Suojeluskuntien arvokasta työtä ei Suomessa olisi SDP nimistä puoluetta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #17

Arto Granlund

Kyllä minä puhuin sdp:n puheenjohtajakisasta johon ay siipi määrätietoisesti ajoi Antti Rinteen. On selvää, että Antti Rinne ammattiliitto PRO:n puheenjohtajana ajettiin ehdolle sdp.n toukokuun puoluekokoukseen pudottamaan valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Urpilainen teki työtään ministerinä ja oli ehdottoman objektiivinen kaikkien etujärjestöjen suhteen

Antti Rinteen valitsi puoluekokouksessa 500 valittua puoluekokousedustajaa eikä työpaikkojen luottamusmiehillä äänestyksen kanssa mitään tekemistä muulta osin kuin sillä äänellä joka heillä oli vaalissa käytettävissä.

Kysymys oli järjestelmästä eikä yksittäisistä piirien tai piirijärjestöjen henkilöistä.

Rinteen tukijat perustelivat kantaansa muun muassa hänen vahvalla ammattiliittotaustallaan. Monet uskoivat myös, että tuore johtaja voisi paremmin tuoda kaivattua uutta virtaa hallituksessa kolhiintuneeseen puolueeseen.

Nyt sitä uutta virtaa ei tullut. Antti Rinne on pudottanut demareiden kannatuksen kaikkien aikojen huonoimmaksi, sitä et sinä Arto voi muuksi muuttaa.

Toiseksi et näytä hahmottavan, että kaikki ammattiyhdistysliikeesä työskentelevät, niin palkansaajat kuin vapaaehtoiset eivät ole sdp:n jäseniä eivätkä luottamusmiehiä. Itse asiassa suurin enemmistö on muita kuin demareita.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #25

#25
SDP on niin häikäilemätön AY -juntan käytössä vain omien etujen ajamiseksi, että se täyttäisi monessa maassa rikoksen tunnusmerkit.

SDP ei ole todellakaan demokratian suuri kannattaja. AY -liike mestaroi oman voimansa kansanvallassa jo melko pieneksi.

Jäljelle jää vain yhteiskuntarauhan rikkominen kaikin keinoin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

"Onni täällä vaitelee, Taivaan Isä suojelee", nyt tuo suojelu näyttää lakanneen, varmaan juurilleen palaaminen SDP:lekin auttais asiaa.
Nyt ei ole paikka jäädä oppositioon kuten kepun viimevaalien jälkeen, jos hallituspaikka on tarjolla.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

On hyvä muistaa, että ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuvat lääkärien ja sairaanhoitajien lakkouhat olivat porvarivetoisten ammattiliittojen aikaansaannosta. Jaana Laitinen-Pesola on nyt "lakkojustiinan" sijasta kokoomuslaisen kansanedustajan roolissa vaikuttamassa asioihin.

Pekka Iiskonmaki

#4
Jos ei Suomessa ole työnantajapula, niin mikä sitten? Mihin ovat kadonneet työnantajat Suomesta?

Minua ainakin jurppi jatkuvat lakkoilut, kun ne olivat vielä jotain tukilakkoja.

SDP on rettelöinyt ihan tarpeeksi. Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ongelma onkin ollut se ettei ole rettelöity tarpeeksi. Lakkoja on ollut vähän ja nekin kieltämättä ihan naurettvista syistä - työnantaja on nimittäin ollut niin tyhmä että on edes ajatellut lakon aiheuttaneen toimen voivan mennä läpi. Ennen muinoin niin tyhmiä ei olisi päästetty johtamaan yrityksiä ylipäätään.

Kotimaisten yritysten suurin ongelma on se, että niiden johtajat kehittävät enisijaisesti palkkojaan. Toissijaisesti valittavat siitä että tuottavalle henkilöstölle pitää maksaa palkkoja. Jos joku on erityisen tehokas ja aikaa jää, se saattaa silloin tällöin kehittää sitä yritystäkin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juhana Turpeinen

Etkö ole koskaan ajatellut miksi 100 000 vientiteollisuuden työpaikkaa on kymmenessä vuodessa hiljalleen valunut lähelle asiakasta, ulkomaille. Et varmaan.

Suomen viennin toimitusvarmuudessa asiakkaalle on useita riskejä pitkien etäisyyksien ja haatavan logistiikan takia. Suurin riski toimitusten pettämiseen onvat kuitenkin lakot, tukilakot ja lakkojen ketjuttaminen. Vientivetoisessa maassa tuotannon ja kuljetusten pysäyttäminen on aivan liian helppoa ja lakon vaikutukset tehokkaat.

Tätä on jatkunut riittävän kauan ja yritykset ovat päättäneet poistaa yhden riskitekiän ja pakanneet koneensa ja siirtäneet valmistuksensa, myynnin ja markkinoinnin riskittömälle alueelle. Siihen toimenpiteeseen ei tarvita lupaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #11

Olen useinkin ja joka kerta ajatellut myös mistä niin tyhmiä pomoja tulee että ne lakot on pakko pitää tai niilä uhkailla. Luulisi sitä tyhmemmänkin toimitusjohtajan kerrasta oppivan.

Ne työpaikat eivät ole lähteneet lakkojen takia vaan toimintaympäristön muutoksen takia - työt tosiaan menevät sinne missä on asiakkaita. Lakko kuljetussektorilla on myös varmin keino saada muut työnantajat pistävän sen yhden töpeksivän ja sekoilevan ruotuun - siksi niitä käytetäänkin. Mutta edelleen sen virheen tekee töpeksivä työnantaja ja jos syy vieritetään oikeuksiaan puolustavien työntekijöiden niskaan, ne typerykset yrittävät toistekin samaa. lakoista kitinä ei ikävä kyllä paranna yritysjohtajien laatua ja siksi kannattaakin pureutua siihen juurisyyhyn eikä sen seurauksiin jos tilannetta haluaa parantaa.

Olavi A Honka Vastaus kommenttiin #12

Tyhmät pomot siirtävät yrityksensä Suomesta todella fiksujen lakkoilijoiden vuoksi.

Vielä on aika monta tyhmää suomalaista yrittäjää jäljellä, tällaisella mentaliteetilla kyllä lähtevät.

Pärjäävillä ei ole Juhanan kaltaisia lakkokenraaleja töissä, vaan yhteenhiileen puhaltavia todellisia duunareita, jotka ymmärtävät ettei sitä tyhmää pomoa kannata niin kauheasti haukkua, se kun sen palkan maksaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #14

En tiedä yhtään yrittäjää joka olisi siirtänyt töitä muualle lakkojen takia. Kyllä aina on syy ollut jossain muualla. Yleensä kannattamattomassa yritystoiminnassa, mutta ainahna se on helpompi duunareita syyttää kuin itseään.

Menestyvät yrittäjät pärjäävät niin markkinoilla kuin työntekijöidensä kanssa. Ne jotka eivät pärjää kilpailussa, yrittävät siten kusettaa työntekijöitään. He yrittävät epätoivoisesti saada kilapiluetua suhteessa kilpailjoihin työntekijöitään kusettamalla, eikä todellista kilpailukykyä kehittämällä. Ensimmäiset osaavat johtaa ja ovat todellisia johtajia, jälkimmäiset niitä joista ei koskaan olisi johtajia pitänytkään tehdä.

Minusta taas tuntuu, että te poijaat ette ymmärrä kyllä mitään yritystoiminnasta ja näiden asioiden syy-seuraussuhteista.

Olavi A Honka Vastaus kommenttiin #15

Taitaa olla ymmärryksessä vähän toistepäin, ihan vaan esimerkkinä vaikka soijatehdas Uudessakaupungissa. Duunarit oli tyytyväisiä palkkoihin ja paikalliseen sopimukseen, mutta ammattiyhdistys päätti toisin, lisää liksaa saatava. Lopputulos oli sitten firman konkurssi. Kuka hyötyi?

Yrittäjien kutsuminen kusettajiksi on aika paksua, mutta kukin tyylillään. Jos uskoo että pakottamalla työtä Suomeen tulee, aika heikoilla jäillä mennään. Olisi aika AY-liikkeen ja demareiden jo alkaa ymmärtää missä menneisyydessä elävät. Vasemmiston kannatus hiipunut 20% nurkille ja tätä menoa tuskin nouseekaan, vaikka joku änkyrä jaksaa meluta.

P.S. Itse yrittäjänä jo +25 vuotta, työntekijöistä aina pidetty huolta, ketään ei ole pois potkittu, yhtään YT:tä ei ole käyty, aina on asioista sovittu ja homma pelaa. Kukaan ei halua kuulua liittoihin, miksiköhän?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #18

Soijatehdas kaatui budjetin ylittäneisiin rakennuskustannuksiin ja törppöihin pomoihin. Rakennuskustannusten nousu yritettiin paikata kusettamalla duunareita ja lopputoksena sitten konkurssi. Fiksummilla pomoilla ei noin olisi käynyt.

Täällä puhutaan 100 000 työpaikasta ja lakoista. Kertoo puhtaasti siitä etteivät tiedä mistä puhuvat. Toistaiseksi kotimaiset pikkulakot eivät ole saaneet Aplea keksimään Nokiaa parempaa käyttöliittymää kännyköille tai maailmaa vähentämään paperinostamista vanhentuneista tehtaista.

Tuo lakkovinkujan rooli tosin on helppo. Ei tarvitse ymmärtää yritystoiminnasta, työmarkkinoiden toiminnasta tai dynaamiikasta mitään. Riittää kun osaa kertoa kenen vika se on, vaikka sillä syytetyllä ei olisi osaa tai arpaa siihen markkinamuutokseen joka ne duunit vei. Lakkovinkuja ehkä kuvittelee tarjoavansa jotain poliittista vaihtoehtoa, yksinkertaista vastausta yksinkertaisille ihmisille, mutta reaalimaailman kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Lakkovinkujista on vain haittaa ja yhtä hyödyttömiä he ovat niin työntekijä- kuin työnantajapuolille. Jollekin epäonnistuneelle yritysjohtajalle lakot voivat tarjota hetkellisen tekosyyn omille virheille, jonka varjolla voi siirtyä tuhoamaan seuraavaa firmaa ennen kuin kukaan oikeasti analysoi epäonnistumisen todellista syytä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

Juhana on oikeista töistä pihalla kuin lumiukko Vappuna.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #11

Varsio, kirjoitat asiasta josta näköjään et tiedä yhtään mitään.

Pekka Iiskonmaki

#8
Nyt Juhana kiiresti perustamaan omaa yritystä.

Olavi A Honka

Juu, Juhana vaan laittamaan firmoja pystyyn, voisi sitten näyttää esimerkkiä!

Pekka Iiskonmaki

Juhanaa lukiessa ei ihmettele, että SDP kärsi rökäletappion. Toinen Juhana siirtyi Kokoomuksen riveistä maalipaikalle.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

SDPLLÄ toiveajattelu näimmä jatkuu......

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Poikani toimii suomalaisen suuryrityksen Kiinan hankintojen johtajana, asuen Sanghaissa. Tuolla yrityksellä on kaksi suurta tehdasta Kiinassa ja kumpaakaan ei ole perustettu lakkojen takia. Keskeisin syy miksi Suomesta yrityksiä on lähtenyt mm. Kiinaa on se, että siellä ovat markkinat.

Pekka Iiskonmaki

#20
Minä taas lähdin Kiinaan, kun lakkoiltiin. Suomen tehdas pantiin kiinni.

Yksi firma tai silakka ei tee vielä asiaa kansalliseksi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kyllähän te tulette vielä. Tänään vain en tiedä, edustaako puolueenne SDP eduskunnassamme suomalaisia vai ulkomaita, kuten Kreikkaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Puoluehan kuuluu jäsenenä sosialistiseen internationaaliin, niin sitähän on edustettavakin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Remes. Niin sekin vielä. Olipa unohtua.

Seppo Hildén

"En näe että Sdp:llä on muuta tietä kuin asiapohjaisuus."

Toteaa blogisti jonka puolueen viimeisin pressaehdokas mainosti itseään ja puoluettaan kalliilla TV-mainoksella, sanoakseen ihmmisille PÖÖ.

Heh.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pöö Onhan se parempi slogan kuin Saat mitä tilaat. Varsinkin nyt alakynnessä oleville. Kielihän on rumaa oikeistolla. Pöö ei ole ruma. Siinä on ripaus sensualismia ja huumoria joka ei niin kuin oikeistolla ole itsekorostavaa.
Kansa vielä on ilmaissut kaipaavansa Lipposta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sini, minua ja Lipposta kaipaavat vain Piru ja huankaivaja.

Toimituksen poiminnat